Sportakkoord moet meer Leidenaars aanzetten tot sporten en bewegen

Wijkprojecten moeten jongeren stimuleren om (meer) te sporten.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Zoveel mogelijk Leidenaars, zoveel mogelijk aan het sporten en bewegen krijgen. Dat is het doel van het Sportakkoord waar veel instanties en organisaties hun handtekening onder hebben gezet. ,,We zetten bijvoorbeeld topsporters in om anderen te inspireren. Dat werkt’’, aldus wethouder Paul Dirkse (D66).

Het Sportakkoord is en landelijk project dat nu een aparte Leidse variant heeft gekregen. Mijke Sluis is als zogeheten sportformateur aangewezen voor de uitvoering. Daar doen niet alleen de gemeente en de lokale sportclubs aan mee, maar ook scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Het ’akkoord’ houdt onder meer in dat sportclubs inniger gaan samenwerken, dat doelgroepen die weinig aan sport doen worden aangespoord meer te bewegen en dat trainers en coaches niet alleen op sportaccommodaties aan de slag gaan, maar ook op speelplaatsjes en -veldjes in de wijken. ,,Een uitleenbank met sporthulpmiddelen voor gehandicapten en duurzaamheidsscans voor sportverenigingen’’, zijn nog twee voorbeelden die Dirkse te binnen schieten. Voor het Sportakkoord heeft Leiden 180.000 euro van het ministerie van VWS ontvangen. Inmiddels is ook de website sportstadleiden.nl in het leven geroepen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.