Steunfonds moet noodlijdende verenigingen in Lisse helpen

Ed Olivier
Lisse

Lissese maatschappelijke organisaties die door de coronacrisis in acute geldnood zijn geraakt kunnen voor steun aankloppen bij het gemeentebestuur. De raad trekt 400.000 euro uit voor financiële hulp aan verenigingen en instellingen die geen beroep kunnen doen op rijksregelingen.

In het raadsvoorstel had wethouder Kees van der Zwet (CDA, financiën) een maximumbijdrage van 20.000 euro per instelling genoemd. Tijdens de vergadering van de raadscommissie zei hij echter deze week het maximumbedrag te willen schrappen. Ook denkt de wethouder dat er misschien wel meer dan 400.000 euro nodig is om de verenigingen en instellingen te helpen. ,,Er zijn nog geen concrete gevallen bekend”, verzekerde Van der Zwet de raadscommissie. ,,Sommige organisaties zijn wel in beeld, maar het blijft hun eigen verantwoordelijkheid om een beroep te doen op de vangnetregeling.” Aanvragen kunnen tot 31 december 2020 worden ingediend.

De raad is het eens met de wethouder dat er een noodfonds moet komen voor de zogeheten non-profitorganisaties. Maar alle partijen vinden maximaal 20.000 euro per steunaanvraag een mooi bedrag, dus stond het aan het eind van de commissievergadering weer in het voorstel. De raadsleden waarschuwden de wethouder om niet over de 400.000 euro te gaan. ,,We moeten ook denken aan onze eigen financiële reserves”, zei Gabriëlla Eekhout (D66) en voegde eraan toe: ,,Die we helemaal niet hebben.” De gemeente Lisse zit er financieel niet zo warmpjes bij dat geld aan noodlijdende verenigingen kan worden uitgedeeld. Vorig jaar was er nog een flinke verhoging van de onroerend zaakbelasting en een bezuinigingsoperatie van 2,1 miljoen euro nodig om de gemeentefinanciën op orde te brengen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.