Berlage-look in Leidse middenbermen: nieuwe donkergroene lantaarnpalen vervangen de twee bollen

De laatste Berlagemast aan de Pelikaanstraat. Links staat nog een oude.

De laatste Berlagemast aan de Pelikaanstraat. Links staat nog een oude.© Foto Leidsch Dagblad

Loman Leefmans
Leiden

De laatste van tien nieuwe lichtmasten aan de Pelikaanstraat werd op zijn plaats gehesen en daar stonden de werklui van de firma Van Gelder met een bescheiden samenscholing even bij stil.

Het is steeds het afsluitende onderdeel bij het opknappen van doorgaande straten in het Leidse centrum; het ingraven en neerzetten van nieuwe, hoge, donkergrijze lantaarnpalen. Dat dus aan de Pelikaanstraat het geval, dat onderdeel uitmaakt van de zogeheten Centrumroute. Het wegdek is er ingrijpend vernieuwd en als slotstuk dus ook de verlichting. De oude palen met twee bollen werden vervangen door Berlage-look-masten, want die passen beter bij het historische karakter van de binnenstad dan hun voorgangers.

De vorm van de masten is gebaseerd op de lantaarnpalen die ongeveer honderd jaar geleden voor de gemeente Den Haag zijn ontworpen door Piet Zwart. Hij was toen in dienst van het architectenbureau van Hendrik Berlage, vandaar de naam. In de oudere Haagse wijken staan nog veel originele exemplaren.

Afgekeken

De gemeente Leiden zocht een jaar of zeven geleden een nieuwe, passende armatuur voor de binnenstad, naast de veel lagere Leidse Lantaarn die in smallere straten, stegen en grachten wordt gebruikt. Uit archiefonderzoek bleek dat de Berlage-masten in de buurt van het Leidse station hebben gestaan en toen was de keuze voor het uiterlijk van de nieuwe hoge lantaarnpalen snel gemaakt. Volgens de gemeente zijn de huidige exemplaren geen exacte kopie, maar wel duidelijk afgekeken van zijn voorganger.

De Beestenmarkt kreeg eerder de primeur van de nieuwe ’oude’ lichtmasten, Korevaarstraat en St. Jorissteeg volgden, en nu is ook de Pelikaanstraat aan dat rijtje toegevoegd. De Hooigracht krijgt ze later dit jaar eveneens, maar dan niet in de middenberm zoals op andere plekken in de stad, maar aan de zijkanten van de straat.

De oude lantaarnpaal, met twee bollen.

De oude lantaarnpaal, met twee bollen.© Archieffoto

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.