Zwembaden dicht in Rijnwoude: dan maar zwemmen in de sloot of Oude Rijn

Kinderen zwemmen in de sloot naast de burg. Warnarkade in Hazerswoude-Dorp.© foto Taco van der Eb

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

De zwembaden in Hazerswoude en Koudekerk zijn dicht, maar niet getreurd: er zijn genoeg andere plekken waar kinderen en volwassenen het water in kunnen.

Zo heeft de jeugd van Hazerswoude-Dorp een goede zwemplek gevonden in het water langs de Burgemeester Warnaarkade. Vanwege de coronarestricties is De Hazelaar dicht, maar hier is het ook goed afkoelen tijdens warme dagen.

In Hazerswoude-Rijndijk is het vooral druk aan de oevers van de Oude Rijn. Grote groepen kinderen verzamelen zich na schooltijd op binnenvaartschepen tegenover de watertoren van Hoogvliet aan de Rijndijk. Vanaf die boten duiken ze het water in. En er zijn natuurlijk Hazerswoudenaars en Koudekerkers die een tuin aan het water van de Oude Rijn hebben.

Duik

Volwassenen gebruiken de Oude Rijn ook om ’baantjes’ te zwemmen. Zo is er een groep zwemmers die elke ochtend in de vroegte te water gaat ter hoogte van het Oostvaartpark. In Elke dag om acht uur nemen ze een frisse duik; wie wil kan meedoen. Op zondagen is de duik een uur later, om negen uur.

De zwembaden in Hazerswoude-Dorp (De Hazelaar) en Koudekerk aan den Rijn (Prins Willem-Alexanderbad) hebben onlangs besloten deze zomer niet open te gaan, vanwege alle beperkingen in verband met corona. Beide zwembaden worden volledige gerund door - veelal oudere - vrijwilligers en dat maakte het moeilijk om aan alle verplichtingen te voldoen.

Wie liever naar een zwembad wil, kan terecht in De Hoorn in Alphen aan den Rijn, dat eind mei weer open ging. Reserveren is dan wel verplicht, voor zowel baantjes zwemmen als vrij zwemmen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.