Strakke gazons in Allemansgeest Voorschoten vanwege aanleg ’onder architectuur’

Strakke grasvelden langs de Vliet omdat het park ontworpen is door een architect.© Foto Cyclomedia

Marieta Kroft
Voorschoten

Strakke gazons in Park Allemansgeest en bloemen in de middenberm van de Leidseweg die geen kans krijgen om tot bloei te komen. GroenLinks vindt dat de maaiers in opdracht van de gemeente Voorschoten wel erg rigoureus te werk gaan en stelde er vragen over.

De fractie vroeg zich af of het niet beter is om te wachten met maaien totdat de bloemen zijn uitgebloeid. Dan kunnen ze zaden vormen, zodat ze volgend jaar weer kunnen bloeien.

De middenbermen in de Leidseweg in Voorschoten worden regelmatig gemaaid om de oversteekplaatsen overzichtelijk te houden.© foto Cyclomedia

Dat is waar, stellen B en W in hun antwoorden, maar veiligheid gaat boven biodiversiteit. Om de oversteekplaatsen in de Leidseweg overzichtelijk te houden, wordt het bloemrijke gras eerder gemaaid dan elders in de gemeente. ,,Door de hoeveelheid aan oversteekplaatsen wordt nagenoeg de gehele berm gemaaid.’’

Allemansgeest

Dit argument gaat echter niet op voor Park Allemansgeest, langs de Vliet. Deze oevers worden intensief gemaaid omdat ze ’onder architectuur’ zijn aangelegd, verklaart de gemeente.

Elders in Voorschoten wordt wel rekening gehouden met kruiden en bloemen in het openbare groen. Op de meeste plekken wordt daarom maar een of twee keer per jaar gemaaid, legt de gemeente het maaibeleid uit. Langs sloten en andere watergangen wordt vanwege de oever- en kruidenvegetaties een strook van minimaal een meter alleen één keer in het najaar gemaaid.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.