Boekuitleen, lezingen en exposities van BplusC in Leidse buurthuizen: ’We gaat iets moois doen’

Het hoofdkwartier van BplusC in de Nieuwstraat.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Bibliotheekorganisatie BplusC gaat mogelijk nevenvestigingen openen in Leidse buurthuizen. Het gaat dan om de wijkcentra aan de Zaanstraat, Topaaslaan en Boshuizerlaan.

Zowel de gemeente als BplusC staan achter deze uitbreiding, omdat die de positie van buurthuizen versterkt. De cultuur- en bibliotheekinstantie overweegt er niet alleen boeken te gaan uitlenen, maar ook cursussen en lezingen te geven en exposities te houden.

De firma Incluzio, die sinds kort in Leiden de buurthuizen beheert, gaat samen met BplusC onderzoeken welke functies bij de wijkcentra worden toegevoegd. Het gaat dan om de Huizen van de Buurt Matilo, Morschwijk en Vogelvlucht.

Het plan is opvallend omdat de gemeente de afgelopen jaren BplusC heeft bevolen een deel van de eigen gebouwen juist af te stoten en daarmee ook de activiteiten in te krimpen. ,,Dat zou inderdaad tegenstrijdig kunnen klinken’’, zegt BplusC-directeur Willem van Moort.

,,Aanvankelijk moesten we ons op het centrum van Leiden concentreren, maar uiteindelijk vond iedereen de wijken toch ook belangrijk. Daarom is ook de vestiging in de Merenwijk samen met de bewoners helemaal opgepimpt.’’ Sterker nog, de gemeente en BplusC wilden dat de bibliotheek niet naast, maar ín winkelcentrum Kopermolen een plek zou krijgen. Dat plan is echter afgeketst.

Van Moort spreekt als het gaat om de uitbreiding in de buitenwijken niet over nieuwe vestigingen. De buurthuizen staan er immers al en behouden hun functie. ,,Maar het is wel de bedoeling dat we iets moois gaan doen voor de wijken.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.