Duizend handtekeningen tegen komst 5G-netwerk in Alphen aan den Rijn

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Veel Alphenaren maken zich zorgen over de komst van een nieuw netwerk voor mobiel internet. De actiegroep ’Stop 5G Alphen aan den Rijn’ bood de gemeenteraad donderdagavond een petitie aan met 965 proteststemmen.

Initiatiefnemer Dick Luijten vreest mogelijke gezondheidsproblemen als gevolg van elektromagnetische straling van zendmasten voor het 5G-netwerk. ,,Er is in Alphen aan den Rijn nauwelijks aandacht voor deze sluipmoordenaar. Wij willen voorkomen dat u ernstige fouten maakt.’’

De aanleg van het 5G-netwerk begint na de zomer en moet ervoor zorgen dat gebruikers van nieuwe smartphones sneller en beter mobiel internet hebben.

Burgemeester Liesbeth Spies nam de proteststemmen in ontvangst en kondigde een informatiebijeenkomst in september aan. ,,Het lukt niet zo’n bijeenkomst voor de zomer te houden.’’

Ook landelijk is er verzet tegen de aanleg van het 5G-netwerk. De Stichting Stop5GNL verloor vorige maand een kort geding tegen de geplande aanleg.

De World Health Organization (WHO) stelt dat er geen gezondheidsrisico’s kleven aan zendmasten voor mobiel internet. Oud-minister van medische zorg Bruno Bruins meldde de Tweede Kamer vorig jaar dat er geen bewijs is voor oplopen van gezondheidsschade door 5G-zendmasten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.