Drukte op strand in Katwijk, maar ruimte voor anderhalve meter

Drukte op het strand van Katwijk door het mooie weer.© Taco van der Eb

Nico Schinkelshoek
Katwijk

Een echtpaar van rond de vijftig parkeert de fietsen op de Katwijkse Boulevard Zeezijde. Terwijl de man met zijn hand het zonlicht uit zijn ogen weert, bekijkt hij het strand goed. „Het is best wel druk”, concludeert hij na een paar seconden. „Het strand is groot zat”, antwoordt de vrouw. Hoewel de strandgangers massaal hun weg naar Katwijk hebben gevonden, is overal nog genoeg ruimte om de anderhalvemeter-regel te waarborgen.

Vooral in de buurt van de strandtenten is het druk, maar iedereen houdt afstand. Katwijker Hans van Duijvenvoorde (58) is bijna dagelijks op het strand te vinden. „Iedereen zal wel wat minder bezig zijn met de anderhalve meter, maar op het strand hou je automatisch afstand. Je gaat niet toch dichtbij elkaar zitten.”

De ene na de andere bezoekers arriveertop het strand. Bepakt met luchtbedden, klapstoelen, parasols en strandtentjes zoeken ze verkoeling tijdens de zomerse dagen. Teenslippers klepperen duidelijk hoorbaar tegen het zand.

Niet iedereen hoeft anderhalve meter uit elkaar te blijven. Een groep basisschoolleerlingen verzamelt zich zo’n tien meter van de zee. Ze staan hand in hand. Nadat ze vanaf drie hebben afgeteld, rennen ze met z’n allen zo snel als ze kunnen onder luid gejoel naar het water. Net voordat ze daar zijn, stoppen ze. Op een enkeling na, die met een natte zwembroek terugkeert bij de rest van de groep.

De tijd verstrijkt, het wordt warmer. De zon schijnt steeds feller. „Wel goed insmeren he”, zegt een meisje tegen haar drie vriendinnen voordat ze richting de strandtent lopen. Terwijl het meisje de zonnebrand uit haar tas pakt, staat verderop het gros van de schoolklas nu wel tot de knieën in het water.

Ook Duitse toeristen hebben hun weg gevonden naar het Katwijkse strand. Ulrike Lampert (63), die samen met haar man op een camping in Rijnsburg verblijft, is de afgelopen dagen veel in de badplaats geweest. „Vandaag is het drukker dan de rest van de week, maar iedereen houdt afstand op het strand”, zegt ze.

Toch wordt de anderhalvemeter-regel hier en daar ook overtreden. Niet door de strandgangers, maar door de meeuwen die azen op het meegebrachte eten van de bezoekers en daarvoor bereid zijn heel dichtbij te komen. Sommige dingen veranderen nooit, ook niet met regels.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.