Speuren naar dieren en planten in Katwijk

Een zandhagedis.
© Publiciteitsfoto
Katwijk

Speuren in je eigen tuin of tijdens een wandeling naar beestjes en planten. Het Natuurcentrum Katwijk en Staatsbosbeheer willen tot en met zondag in kaart brengen welke dieren en planten in Katwijk leven. Ze roepen alle Katwijkers op om mee te doen en desnoods maar vijf minuten hun ogen goed te kost te geven. Wat ze vervolgens zien, kunnen ze via de website Waarneming.nl doorgeven.

Het idee achter de BioBlitz geheten actie is om vast stellen hoeveel soorten in Katwijk leven. Het gaat daarbij om insecten, vogels, zoogdieren, kevers, vlinders, schelpen, spinnen maar ook planten.

Katwijkers kunnen zelf kiezen op welk moment, hoe lang en op welke plek ze dieren en planten willen tellen. De eigen tuin, het perk langs de straat, de rand van een vijver, in een park of het duin, alle plekken zijn geschikt om dieren en planten te tellen. Het gaat erom om zoveel mogelijk soorten te vinden en niet alleen zeldzame dieren. De organisatoren hopen op zeker duizend soorten te komen. Hiervoor gaan ook verschillende natuurkenners op pad die eveneens waarnemingen gaan doen.

Wie zelf niet zo goed is in het herkennen van dieren of planten kan gebruik maken van de app ObsIdentify. Daarmee kun je een foto maken en de app vragen wat het precies is. Dat kan vervolgens weer worden ingevoerd op Waarnemingen.nl.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.