Leidse moskeeën blijven ondanks versoepeling maatregelen gesloten

Een imam en een cameraman, dat blijft voorlopig het beeld in de Leidse moskeeën.
© Foto Taco van der Eb
Leiden

De moskeeën Al Hijra en Imam Malik in Leiden houden, ondanks de versoepeling van de coronamaatregelen, ook na 1 juli de deuren gesloten. ,,Dit lijkt ons een veilige weg, want het virus kan nog toeslaan’’, aldus het bestuur in een verklaring.

Nu de regering geen grens meer stelt voor bijeenkomsten na 1 juli - mits de anderhalvemeterregel wordt gehandhaafd - kunnen kerken en moskeeën volgende week weer open. Maar de Leidse moskeeën aan de Haagweg en de Nieuwe Marnixstraat maken van die mogelijkheid geen gebruik.

,,De versoepeling is voor ons geen aanleiding af te wijken van het beleid de moskeeën dicht te houden’’, aldus het bestuur van Al Hijra en Imam Malik op hun website. ,,Wij nemen liever het zekere voor het onzekere.’’

Anders dan in een kerk met stoelen of banken, is de anderhalvemeterregel in een moskee volgens het bestuur nauwelijks te handhaven. Bidden zou ook niet zinvol zijn, als het gemoed wordt geplaagd door angst voor besmetting.

De moskeeën blijven volgens de besturen gesloten tot ’Allah deze epidemie zal doen opheffen’. Ze hopen dat dat zo snel mogelijk gebeurt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.