Katwijkse strand nog rolstoelvriendelijker

Erwin, bewoner van het Zeehos, maakt graag gebruik van de nieuwe betonnen strandpaden.© Publiciteitsfoto

Roza van der Veer
Katwijk

Het Katwijkse strand is sinds kort nog toegankelijker voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Op drie plekken zijn betonnen strandpaden met een uitkijkplateau aangelegd.

De paden lopen door tot de hoogwaterlijn bij de strandpaviljoens Zand en Zilt, Zee en Zon en Willy Noord. Op deze manier kunnen ook mensen met een beperking genieten van het strand of een ondergaand zonnetje boven de zee.

Katwijk geeft met de aanleg van de plateaus gehoor aan een verzoek van de gemeenteraad die al langer aandringt om het strand toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Er waren al verschillende mogelijkheden voor mensen in een rolstoel. Zo kunnen ze gratis een strandrolstoel lenen. Er zijn invalidentoiletten bij alle (jaarrond) paviljoens. De garage aan de Boulevard Zeezijde heeft invalidenparkeerplaatsen én toiletten. Daar komen de uitkijkplateaus op het strand nog bij.

Wethouder Corien van Starkenburg is blij met de nieuwe voorziening. ,,Er is eerst een pilot geweest met een uitrolbare mat. Tijdens de test bleek de mat niet geschikt voor het Katwijkse strand. Daarom is in overleg met het Platform Gehandicaptenbeleid besloten om de betonnen strandpaden te verlengen tot aan de hoogwaterlijn. Nu kunnen alle inwoners en bezoekers het strand van Katwijk op, ook inwoners met een beperking. Ik ben daar heel trots op.’’

Wie precies wil weten, welke voorzieningen er in Katwijk zijn en waar ze zich bevinden, kan kijken op www.ongehinderd.nl of de app Ongehinderd downloaden. Katwijk is daar sinds 2019 bij aangesloten.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.