Donaties stromen binnen voor gedupeerde Alphense ondernemers: ’Hartverwarmend hoe iedereen reageert’

© Toon van der Poel

1 / 3
Peter van der Hulst
Alphen aan den Rijn

De Alphense ondernemers Alekos en Nikos, die in de nacht van vrijdag op zaterdag hun restaurant Proto in vlammen zagen opgaan, krijgen volop steun van inwoners en ondernemers uit hun stad. Meteen na de brand is Germaine Soyer een crowdfunding begonnen en zondag rond het middaguur stond de teller al op zo’n 33.000 euro. Het doel is om honderdduizend euro op te halen.

De actie van Soyer is in een opwelling ontstaan. „Ik hoorde het nieuws zaterdagochtend om acht uur en zei meteen tegen mijn man: ’We moeten wat doen’. Die mannen hebben eerst hun hele zaak verbouwd, vervolgens konden ze niets vanwege de corona en dan gebeurt er dit. Het is zo’n drama.”

Lees ook: Uitslaande brand verwoest restaurant Proto en buurpand in Alphen

Soyer, die als geregelde gast van Proto de eigenaren Nikos en Alekos ook persoonlijk heeft leren kennen, is verbaasd hoe makkelijk ze een webpagina kon aanmaken en hoe snel die online stond. „Ik denk dat ze het geld heel hard nodig hebben en het gaat er vooral ook om de jongens een hart onder de riem te steken. Het is hartverwarmend als je ziet hoe heel Alphen reageert, ook via de berichtjes die op de site. Je merkt daaraan hoe belangrijk Proto is voor de stad, het is ook het mooiste terras van de stad. We gaan dit mooiste plekje voorlopig missen.”

„Nikos en Alekos zijn heel betrokken eigenaren iedereen kent ze. Je ziet dat heel veel ondernemers in Alphen begrijpen wat zij doormaken. Alle steun is puur uit liefde voor die jongens en de zaak. Nikos en Alekos zijn twee mannen die jaren geleden uit Griekenland naar Nederland zijn gekomen. Ze spraken destijds geen woord Nederlands en hebben daarna een succesvolle tent in Alphen opgebouwd. Hun levenswerk is letterlijk voor hun ogen in rook opgegaan.”

Lees ook: ’Het stadshart van Alphen is getroffen’: twee historische panden in centrum door brand verwoest

De initiatiefneemster van de actie heeft een ton als eindbedrag voor ogen, maar dat is puur een inschatting. „Ik dacht laat ik maar heel brutaal hierom vragen, maar meer is altijd welkom. Ik denk dat die jongens het komende half jaar niet kunnen werken. Ze hebben allebei een gezin en geen inkomen. Ik weet niet hoe zij zijn verzekerd, maar dan nog denk ik dat ze heel veel nodig hebben.”

Soyer heeft kort contact met Alekos gehad over de actie en was getroffen door het verdriet van de ondernemers. De ondernemers zijn zo aangeslagen door de brand dat ze ook tegenover haar om woorden verlegen zaten. „Dan is het fantastisch om te zien dat heel Alphen zo met deze mensen is begaan. Ik ben trots op iedereen die hen steunt.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.