Kettingrukkers slaan toe in de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek

Binnert Glastra
Leiden

De afgelopen twee maanden zijn in Leiderdorp, Lisse, Hillegom en Voorhout zes ouderen op straat beroofd van hun kettingen. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Omdat de impact op de slachtoffers zeer groot is, wil de politie mensen alert maken op deze vorm van beroving. Dinsdag vraagt de politie daarom in Team West, het regionale opsporingsprogramma op TV West, er extra aandacht voor. ,,Elke diefstal is natuurlijk strafbaar. Maar als je het als dader specifiek gemunt hebt op een kwetsbare doelgroep, hebben wij daar als politie echt geen goed woord voor over. Wij zetten hoog in om de verantwoordelijken in de kraag te vatten’’, aldus Jur Westra van politieteam Leiden-Noord.

Op basis van de verklaringen van de slachtoffers lijkt er sprake te zijn van verschillende daders. Ook zijn er geen aanwijzingen voor een georganiseerd verband. De daders trekken de ketting van achteren met kracht van de hals van het vaak oudere slachtoffer. Het is lastig om een advies te geven om een beroving te voorkomen. ,,We kunnen kwalijk adviseren om niet meer naar buiten te gaan of helemaal geen sieraden meer te dragen’’, aldus Westra. ,,Maar we vinden het wel nodig om mensen alert te maken op deze vorm van berovingen. Een mooie ketting kán de aandacht trekken van iemand die verkeerde bedoelingen heeft. En met dit mooie weer dragen we immers allemaal geen jas of sjaal, dus zijn de sieraden die mensen dragen goed zichtbaar en dat vergemakkelijkt de beroving. Dat maakt natuurlijk niet dat iemand het recht heeft een beroving te plegen, maar het is verstandig om hier alert op te zijn.’’

Het ’kettingrukken’ is volgens de politie een terugkerend verschijnsel bij mooi weer. Dan zijn kettingen veelal beter zichtbaar. De afgelopen tijd kwamen er ook aangiftes uit andere delen van het land van dit soort berovingen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.