Eigenaars door brand verwoeste Proto zwaar aangeslagen: ’Dit is een klap die ons intens diep raakt’

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Zwaar aangeslagen zijn de eigenaars van het door brand verwoest restaurant Proto in Alphen aan den Rijn. ,,Dit is een klap die ons intens diep raakt’’, schrijven Alekos en Nikos Baloumis op Facebook.

Zaterdagochtend ging het tapasrestaurant aan de Rijnkade in vlammen op en liet de eigenaars in shock achter. Na maanden van sluiting door de coronacrisis waren ze net weer een paar weken open.

,,Het is niet te bevatten wat ons zaterdagnacht is overkomen’’, aldus de eigenaars. ,,Na de coronacrisis en de aanpassingen die we hebben moeten doen, konden we 1 juni eindelijk weer open. In deze stille maanden hebben we Proto een ware make-over gegeven. Het restaurant zag er prachtig uit en alle dagen waren volgeboekt. Vol enthousiasme en werklust zagen wij de zomer tegemoet.’’

De Alphense ondernemers kregen meteen na de brand hulp aangeboden van andere ondernemers en plaatsgenoten. Germaine Soyer is een crowdfundingsactie begonnen op de website Gofundme.com en hoopt zo een ton, of meer, voor het tweetal te verzamelen. De teller staat maandagochtend op 45.000 euro.

Moed

,,Hartverwarmend zijn jullie lieve berichten, telefoontjes, hulp, steun en medeleven’’, schrijven de broers Alekos en Nikos op Facebook. ,,Dit doet ons onbeschrijfelijk goed en geeft ons de moed om de komende periode te bekijken hoe we hier bovenop kunnen komen.’’ Iedereen die in de nacht van vrijdag op zaterdag in touw was om de brand te blussen, geëvacueerde buurtbewoners op te vangen en de slachtoffers te helpen, krijgt een bedankje.

Nikos en Alekos Baloumis zijn van Griekse oorsprong en kwamen jaren geleden naar Nederland. Aan de Rijnkade bouwde ze hun succesvolle zaak Proto op.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Behalve Proto ging ook modezaak Vero Moda in vlammen op. De naastgelegen winkelpanden van opticien Pearle en modezaak Miss Etam, in de Van Mandersloostraat, hebben veel rook- en waterschade en blijven voorlopig gesloten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.