Lood in water Rhijnvreugd, GroenLinks trekt aan de bel

Het rijtje van zes bij Rhijnvreugd© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Het drinkwater in de huizen van Rhijnvreugd, pal langs rijksweg A4, heeft een veel te hoog loodgehalte. Geen wonder dat de bewoners gezondheidsklachten kregen, aldus de fractie van GroenLinks, die de zaak bij het stadsbestuur aanhangig maakt.

Het betreft bij Rhijnvreugd, aan de grens met Zoeterwoude-Rijndijk, zes rijtjeshuizen. Die zouden enkele jaren geleden worden gesloopt voor de verbreding van de A4, maar bleven toch bewaard. Eind dit jaar gaan ze deel uitmaken van een groot nieuwbouwproject tussen het einde van de Leidse Hoge Rijndijk en het water van de Oude Rijn.

In de tussentijd laat de gemeente er ’bijzondere doelgroepen’ wonen in samenwerking met daklozenorganisatie de Binnenvest. De bewoners blijken nu te zijn blootgesteld aan veel te hoge concentraties lood in het drinkwater. Het ging volgens de raadsleden Gebke van Gaal en Marcel Terlouw van GroenLinks om 59 microgram per liter, terwijl tien microgram het wettelijk maximum is.

Inmiddels zijn de bewoners op de hoogte gebracht en maken ze gebruik van water uit flessen in plaats van de leidingen, maar GroenLinks wil toch opheldering hoe dit heeft kunnen gebeuren. ’Ook staan daar de paddenstoelen op het plafond en liggen de plassen water op de grond van lekkende badkamers’, schrijft het duo dat poolshoogte heeft genomen. Hoewel de woningen dus binnenkort drastisch worden gerenoveerd, vinden de twee raadsleden dat Leiden tot die tijd wel een verplichting heeft om de tijdelijke bewoners in deugdelijke huizen onder te brengen.

Van Gaal en Terlouw hebben een vergelijkbare klacht over hotel Mayflower aan de Sint Aagtenstraat. Daar worden circa vijftien kwetsbare gezinnen die op straat dreigen te komen, tijdelijk ondergebracht voor hooguit twee weken. Maar volgens de twee raadsleden blijven gezinnen er soms drie maanden en daarop zijn de kamers niet berekend. Zeker niet als de tijdelijke bewoners daar ook nog geïmproviseerd gaan koken.

De raadsleden willen van het stadsbestuur weten of er meer tijdelijke Leidse woonoorden zijn met dergelijke problemen. Burgemeester en wethouders antwoorden mogelijk nog voor het zomerreces.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.