Democraten VS: Trump wist van premies voor doden VS-militairen

Washington

Volgens de Democraten, de politieke tegenstanders van de Amerikaanse president Trump, moet de president hebben geweten dat Rusland geld betaalde om Amerikaanse troepen in Afghanistan te laten vermoorden. Moskou zou de radicaalislamitische Talibanrebellen premies hebben gegeven om militairen uit te schakelen van de troepen die onder leiding stonden van de Verenigde Staten.

Trump moet op zijn minst op de hoogte zijn geweest van de aantijgingen, aldus de Democraten na een informatiebijeenkomst in het Witte Huis. De president noemde het in het openbaar een broodjeaapverhaal, zei de Democratische voorman Hoyer. Maar volgens hem is tijdens de briefing van het Witte Huis niet gezegd dat de informatie ongeloofwaardig was. De Democraten willen nu dat het hele parlement wordt geïnformeerd.

De Democratische uitdager van Trump bij de verkiezingen in november, Joe Biden, overweegt een geheime briefing over de affaire aan te vragen. Hij reageert op onthullingen van The New York Times dat de president in februari schriftelijk zou zijn geïnformeerd.

Data onderschept

Volgens de krant hebben Amerikaanse functionarissen elektronische data onderschept van grote financiële transfers naar de Taliban. Het geld kwam van een bankrekening die door de Russische militaire inlichtingendienst werd gecontroleerd. De Amerikaanse analisten zagen daarin bewijs voor hun conclusie dat Rusland heimelijk premies bood voor het doden van Amerikaanse militairen en coalitietroepen in Afghanistan.

De president had zondag gezegd dat hij nooit op de hoogte was gebracht over de Russische premies. Volgens regeringsfunctionarissen waren de geheime diensten het niet eens of de vergaarde informatie klopte. The Washington Post had gemeld dat Rusland beloningen zou hebben beloofd aan Talibanstrijders die Amerikaanse militairen doodden.

Rusland ontkent dat het de Afghaanse Talibanstrijders geld heeft aangeboden voor het vermoorden van Amerikaanse soldaten. Het Kremlin deed de beschuldigingen af als "leugens". De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft de Taliban gewaarschuwd geen aanvallen uit te voeren op Amerikaanse troepen. Hij belde daarover maandag met een vertegenwoordiger van de Taliban. Een woordvoerder van de Afghaanse strijdgroep stelde dat ze zich houden aan afspraken van eerder dit jaar om zich terughoudend op te stellen. De groep zou geen Amerikanen of vertegenwoordigers van andere landen aanvallen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.