Wie een huis koopt, moet er ook gaan wonen, zo stelt de Leidse ChristenUnie voor

Te koop, maar niet voor beleggers.
© Archieffoto
Leiden

Wie in Leiden een huis koopt, moet er ook gaan wonen. Door dat verplicht te stellen, voorkomt de gemeente dat nog meer panden als beleggingsobjecten worden opgekocht en vervolgens de verhuur in gaan. Het is de ChristenUnie (CU) die met dat voorstel komt. ’Want het is in Leiden al lastig om een koopwoning te vinden’, schrijft CU-voorman Pieter Krol.

Vooral in het centrum en aangrenzende wijken kopen beleggers steeds meer panden op. Het gaat naar schatting om een op de zes woningen.

Het drijft de prijs op, het is frustrerend voor jonge beginners op de woningmarkt en ’een oververtegenwoordiging van (tijdelijke) huurders kan de samenhang in straten en buurten ontwrichten’, aldus Krol, die dat een zeer zorgelijke ontwikkeling vindt.

Minister Kajsa Ollongren (D66) werkt aan een wetsvoorstel voor zelfbewoningsplicht, precies wat Krol in Leiden graag ziet. Nieuwe eigenaars van bestaande koophuizen moeten voortaan ook echt op dat adres wonen. ’De gemeente Leiden moet optimaal van deze mogelijkheid gebruik maken’, meent Krol.

Sterker nog, hij stelt voor om in wijken waar dat opkopen en verhuren veel voorkomt, de zelfbewoningsplicht nu al in te stellen. Dit in afwachting van de nieuwe wet. Of het stadsbestuur daartoe bereid is, wordt direct na de zomer bekend.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.