Anne-Marie was ziek van verliefdheid | Zomerliefde

© Foto 123RF

Zomer en liefde lijken bij elkaar te horen. Bijna iedereen heeft wel een vakantieliefde gekend. Bij de een bleef het misschien bij een flirt en bij de ander was het een korte, intense en hevige relatie. Of de vakantieliefde groeide uit tot een ware liefde die nog altijd voortduurt. Yanaika Zomer duikt voor Zomertijd in de zomerliefdes. Vandaag vertelt Anne-Marie Maartens hoe in Griekenland de vonk oversloeg.

Schrijfster Anne-Marie Maartens beleefde een allesverzengende zomerliefde. Ze schreef onder andere in haar boek ’Zeeslet’ over de Griekse god waar ze Nederland voor op had willen geven. Hij bracht haar uiteindelijk bij haar ware liefde.

„Ik was 26 en backpacker. Met mijn rugtas, in een afgeknipte spijkerbroek en op afgetrapte All Stars hopte ik van Grieks eiland naar Grieks eiland. Op een avond zat ik lekker aan de ouzo op een camping in mijn dagboek te schrijven, toen er een jongen op me af kwam. ’Hi, I’m Lazarus’, zei hij. ’Me too!’, grapte ik terug, al snapte hij niet wat ik bedoelde.

Lazarus kwam van Thessaloniki en was met zijn vriend Babis op vakantie. Ze vroegen me mee op stap die avond. Twee uur later zat ik achterop de scooter met mijn armen om een jongen die in alles Grieks was. Een zwarte lok haar, galant en macho, altijd in een mooi overhemd.

Lazarus had al een vakantievriendinnetje. Een prachtig Grieks meisje. Ik voelde me lomp naast haar. Blond, groot en Hollands. Maar terwijl hij zijn arm om haar heen had geslagen, was hij de hele tijd met mij bezig. Hij vertelde over Griekenland en versierde me en passant. Tot het meisje terug naar huis ging gebeurde er niks tussen ons, maar in de dagen na die eerste werd ik smoorverliefd.

De jongens namen me op als één van hen. We trokken samen op en steeds als de dag vorderde en de drank rijkelijker vloeide, werd hun Engels minder en mijn Grieks steeds beter. Vier uur na het vertrek van zijn vakantiemeisje, lag ik in zijn armen.

Het is bijna boeketreekswaardig allemaal. Ik wilde schrijven over zijn ogen en over de zee. Maar zoals in elke goede damesroman moet er in het midden iets misgaan. Bij ons was dat het einde van mijn verblijf op dat eiland. Ik zou door naar Israël. Zo veel liefde, zo weinig tijd. Eenmaal in Israël liep ik verdwaasd rond. Ik was ziek van verliefdheid. Pas het jaar erop, zo tegen het voorjaar begon ik hem een klein beetje te vergeten. Tot ik gebeld werd door Babis. Hij vroeg me of ik weer zou gaan eilandhoppen en stelde voor elkaar weer te ontmoeten.

Het was spannend, iets concreets hadden we niet afgesproken, behalve dat we allemaal rond 26 juli op Folegandros zouden zijn. Ik vertrok voor zeven weken en zorgde dat ik op tijd op het afgesproken eiland was. Op de 26e zou om 3 uur een boot aankomen vanuit Thessaloniki. Op goed geluk, maar deze keer wel in een zomerjurkje en op hoge sandaaltjes, wachtte ik op de kade. Het schip naderde en achter de reling ontwaarde ik twee jongens. Ze waren er! Aangemeerd rende Lazarus de kade op om me in zijn armen te nemen. ’Anna-Maria!’, riep hij. Ik wilde terstond nooit meer Nederlands hoeven spreken.

Die zomer verloor ik mezelf aan hem en aan Griekenland. We waren een heel goed drietal, reden rond over het eiland, naar Griekse kroegen waar ik dansend op de bar door hem werd toegeklapt. Ik ging helemaal voor het Griekse leven en als hij het me had gevraagd, was ik drievoudig door mijn knieën gegaan. Ik zag mezelf al met een schort jam inmaken in een klein Grieks huisje op Thessaloniki. Hij heeft het me nooit gevraagd.

Na onze derde zomer kwam het tot een eind. Vakantie is niet het echte leven, dat had hij eerder door dan ik. De liefde werd dieper, maar de contrasten groter. Aan het einde van nog een zomer eilandhoppen wilde ik niet meer naar huis, maar ik moest. De laatste drie dagen hebben we met z’n tweeën doorgebracht in een hotel. Daarna stapte ik op de boot. Ik zie nog hoe dat diepblauwe overhemd en die zwarte lok kleiner werden op de kade tot hij niet eens meer een stipje was.

De zomers met hem maakten me van meisje tot vrouw. Een dame. Het heeft me gevormd tot wie ik nu ben. Terug in Nederland, met mijn gebroken hart, werd ik gebeld door een bevriende collega. Hij zou gaan scheiden en was er kapot van. We vonden troost bij elkaar, die uit zou groeien tot diepe liefde. Inmiddels zijn we 23 jaar samen.”

Wil jij over jouw vakantieliefde vertellen? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Lees hier meer afleveringen van Over Liefde.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.