Basisschoolkinderen in de Kooi ontdekken natuur in ’verstedelijkte wijk’

Ondanks de regen blijft het vuurtje goed branden.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Voordat de zomervakantie ook voor de Leidse basisschoolkinderen van start gaat, komen de leden van de Natuurclub voor de een-na-laatste keer bij elkaar. Onder het toeziend oog van de begeleiders koken de tien kinderen van groep 5 tot en met groep 8 een zelfgemaakte soep.

Terwijl de ene helft van de kinderen net terug is van de zoektocht naar verse brandnetels en andere natuurlijke smaakmakers uit de wijk, is de andere helft bezig met het stoken van een vuurtje. „Ze krijgen door de club een beter beeld van de natuur en van wat hier speelt in een toch wel verstedelijkte wijk”, vertelt begeleider Dirk-Jan Evers van Naturalis.

Elke maandag komen de kinderen bij elkaar op het schoolplein van Het Gebouw in de Kooi. Het project ’Natuur om de hoek’ heeft als doel om de kinderen meer te leren over de natuur en te enthousiasmeren voor het buitenleven. Volgens Evers is dat ’goed voor de ontwikkeling van de kinderen’.

Dat enthousiasmeren lijkt te lukken. „Het is leuk dat je buiten bent en dat we veel leren”, zegt Nathalie uit groep 7. „Bijvoorbeeld over insecten en hoe we kruidenboter maken”, voegt haar vriendinnetje Hailey toe.

Volgende week vindt de laatste bijeenkomst van de gratis Natuurclub plaats. Hoewel er in de zomervakantie tijdelijk geen activiteiten zijn, kunnen de kinderen daarna weer gewoon terecht bij Dirk-Jan en de andere begeleiders. „Na de zomer gaan we weer verder.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.