Meer dan honderd tractoren op de Langegracht in Leiden voor boerenprotest bij politiebureau

© Binnert Glastra / Leidsch Dagblad
© Binnert Glastra / Leidsch Dagblad
© Binnert Glastra / Leidsch Dagblad
1/3
Leiden

Boeren uit onder andere Hoogmade, Hazerswoude, Rijpwetering en Zoeterwoude verzamelen zich maandagavond voor het politiebureau aan de Langegracht in Leiden. Ze protesteren op hun trekkers tegen de nieuwe regels voor het voeren van melkvee.

Meer dan honderd tractoren zijn aangekomen op de Langegracht, en ook publiek verzamelt zich voor het politiebureau. De politie leidt tijdens het protest het verkeer over de Langegracht aan beide zijden om.

De opkomst is een stuk hoger dan verwacht, merkt ook de Leidse melkveehouder Wilbert van der Post. Hij is onder de indruk en blij. ,,Echt super. Het was allemaal laat geregeld. We dachten dat er een stuk of dertig tractoren zouden zijn. Maar toch komen ze overal vandaan. Misschien moet ik de politie zo maar even excuses maken...''

De boeren zijn bij het politiebureau om aangifte te doen tegen de minister van landbouw. De eiwitreductie in het voer voor melkvee die wordt voorgeschreven in de nieuwe regels, is volgens de boeren een vorm van dierenmishandeling. In eerste instantie leek het erop dat de aangifte onwettig zou zijn, maar het is de boeren inmiddels toch gelukt om aangifte te doen. De politie neemt de aangifte, eventueel in samenspraak met het Openbaar Ministerie, in behandeling.

De frustratie bij de boeren richt zich vooral op minister Carola Schouten. Zo wordt er aan het einde van verschillende gezamenlijke statements luidkeels gescandeerd: ’Schouten rot op, Schouten rot op!’

Boeren maken op symbolische wijze hun mening over de nieuwe regels voor het voer van melkvee kenbaar
© Binnert Glastra / Leidsch Dagblad

Van der Post heeft ondertussen zijn excuses gemaakt: ,,sorry dat ik vanmiddag heb gezegd dat er tien tot dertig zouden komen.” De agent vond het sympatiek en moest er ook wel een beetje om lachen. ,,We hielden er al rekening mee'', zei hij tegen de melkveehouder.

Vanwege de drukte lukt het de demonstranten, zoals op de foto’s te zien, niet om de anderhalve meter in acht te houden.

© Binnert Glastra / Leidsch Dagblad

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.