Emoties bij hoger beroep dood Leidenaar Hasin Tahiri, OM eist alsnog 14 jaar cel tegen schutter

Leiden

„Ik wil mijn vader terug”, zei de inmiddels 10-jarige zoon van de in 2014 doodgeschoten Leidenaar Hasin Tahiri op video in het Haagse Gerechtshof. Hij riep de twee verdachten op om ’eerlijk te zeggen dat ze het hebben gedaan’. Maar de ene ontkende, en de ander - de hoofdverdacht e- was er niet. Het Openbaar Ministerie eiste 3 jaar en 14 jaar cel tegen hen voor ontvoering en doodslag.

De gewelddadige dood van Tahiri in september 2014 was een grote schok in de Marokkaanse gemeenschap in Leiden. De 28-jarige man was geliefd: zeker vijfhonderd mensen namen afscheid van hem. Het slachtoffer zou zijn ontvoerd in Leiden en op de vlucht in Leidschendam in zijn rug zijn geschoten. Hij overleed een dag later.

’Gevoel van onrecht’

De verdachten Fettah B. (33) en Andy F. (28) werden in april 2015 door de Haagse rechtbank vrijgesproken, terwijl het OM dertien jaar cel had geëist. De rechter oordeelde toen dat er onvoldoende bewijs was. Het Openbaar Ministerie ging daartegen in hoger beroep. „De nabestaanden leven met groot gevoel van onrecht, dat de man die de trekker overhaalde nog steeds vrij rondliep”, zei de aanklager in het Gerechtshof.

Het Openbaar Ministerie denkt dat er een ’berg bewijs’ is verzameld, om de verdachten alsnog te laten veroordelen. De politie heeft een reconstructie gemaakt van het incident, aan de hand van camerabeelden. De animatie werd op de zitting vertoond. Daarop is te zien dat twee mannen op de Gravin Marialaan in Leidschendam het slachtoffer achtervolgen en een van hen het fatale schot lost.

Geen twijfel

„Er is geen enkele twijfel meer dat Andy F. geschoten heeft”, stelde de aanklager. Het zou onmogelijk de medeverdachte kunnen zijn geweest. Er is uitgerekend dat zelfs een superatleet die 8 meter loopt per seconde, nooit de plek van het incident had gehaald. Verder zijn er kruitsporen gevonden op een trainingsbroek en is de huls onderzocht.

Andy. F. zweeg tot dusver over de aanklacht tegen hem en was niet aanwezig bij het hoger beroep. Zijn advocaat vond dat zijn cliënt erbij had moeten zijn. Maar er zou nog steeds geen bewijs tegen hem zijn. Zo is het vuurwapen nooit gevonden, ondanks het uitbaggeren van sloten. De reconstructie zou gebaseerd zijn op vage beelden van ’ietsen’.

Horror

De medeverdachte Fettah B. noemde het ’horror’ wat er gebeurd was. Andy en het slachtoffer zouden in zijn auto hebben geruzied over drugs. „Ik ben geen ontvoerder.” Het Openbaar Ministerie zag dat anders en eiste drie jaar cel tegen hem, en veertien jaar tegen de hoofdverdachte. „En hij had hier in de zaal moeten zijn, om die jongen te zien”, aldus de officier.

De zaak blijft na vijf jaar zeer emotioneel voor de betrokkenen. De zus van Hasin Tahiri omschreef diens hachelijke strijd in het ziekenhuis, waar hij doodbloedde. Zijn vrouw is door die aanblik zo getraumatiseerd, dat ze niet meer kan werken. De advocaat van de nabestaanden vroeg 17.000 euro voor de uitvaart, 25.000 euro smartengeld voor de echtgenote en 30.000 voor beide kinderen.

Het Hof doet 20 juli uitspraak.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.