Leids maaibeleid: hollen of stilstaan

De Japanse Duizendknoop is met heet water te bestrijden.
© Archieffoto.
Leiden

Een strookje ingezaaide berm bij de Surinamestraat werd door de gemeentelijke onderhoudsploeg veel te enthousiast gemaaid, maar de bestrijding van de gevaarlijke Japanse Duizendknoop en de Reuzenbereklauw ligt stil. Groen-wethouder Ashley North (GroenLinks) betreurt beide gevallen.

Bij de Surinamestraat hadden buurtbewoners een groenstrook op de nationale zaaidag in april ingezaaid, en dat aan de gemeente doorgegeven. Het gewas dat moest opkomen, fungeerde als ’voedselbank voor bijen’. Helaas was de boodschap niet doorgekomen en dus werd de groenstrook eind vorige maand fanatiek gemaaid door medewerkers van de gemeente. Dit mede op verzoek van andere buurtbewoners die de hoge beplanting langs het water gevaarlijk vonden voor spelende kinderen.

Het raadslid Martine van Schaik (Partij voor de Dieren) maakte onlangs bovendien melding dat op andere plaatsen in de stad, eveneens door enthousiast groenonderhoud, twee meeuwennesten waren verstoord. North hoopt dat dergelijke misverstanden voortaan voorkomen kunnen worden.

De VVD-fractie vraagt zich bovendien af waarom de Japanse Duizendknoop en de Reuzebereklauw zo welig tieren op diverse plekken in Leiden. Die moeten juist wel met inzet bestreden worden want de eerste tast riolen en funderingen aan en de tweede levert bij aanraking brandwonden op bij dieren en mensen. Volgens North is het echter niet de gemeente maar de provincie die verantwoordelijk is voor het beteugelen van deze ’invasieve exoten’. Leiden heeft er onvoldoende geld voor en de provincie lijkt de strijd te hebben opgegeven, meldt de wethouder die nogmaals in Den Haag aan de bel gaat trekken.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.