Nieuwbouw op plek oude boerderij Ofwegen zorgt voor ’ruimtelijke kwaliteitsverbetering’

De boerderij Ofwegen 7 in Woubrugge lijkt nu echt zijn langste tijd te hebben gehad.
© Foto Hielco Kuipers
Woubrugge

De bouwvallige boerderij Ofwegen 7 in Woubrugge lijkt nu toch echt zijn langste tijd te hebben gehad.

Burgemeester en wethouders van Kaag en Braasem willen in principe meewerken aan een plan om op de plek van de boerderij een nieuw huis te bouwen en wat zuidwestelijker op het perceel een tweede huis.

Ze eisen wel dat de nieuwe woningen in de omgeving passen en dus een landelijke uitstraling krijgen. Ook moeten ze net zo recht op de weg komen te staan als de rest van de lintbebouwing en dienen ze niet te massaal te worden.

Naast de boerderij, waarvan het woonhuis als onbewoonbaar is bestempeld, is enkele jaren geleden een stacaravan geplaatst. Als het tot nieuwbouw komt, wordt dat ’enigszins gebiedsvreemde’ element verwijderd. Net als zo’n dikke zeshonderd vierkante meter aan verharding en alle bijgebouwen die hier en daar op het terrein staan.

Hooiberg

De hooiberg, die cultuurhistorische waarde bezit, blijft juist staan. Hij wordt zelfs gerestaureerd. Enige discussie is er met de initiatiefnemers over de vierkante meters die de bijgebouwen mogen tellen. B en W willen niet verder gaan dan 150 vierkante meter per woning.

Al met al zou de ’beoogde herinrichting van het perceel’ zorgen voor een ’ruimtelijke kwaliteitsverbetering’. De gemeente eist dat dertig procent van nieuw gebouwde woningen ’sociaal’ zijn. Hier zal dat niet het geval zijn, maar dat kan worden opgelost door bij te dragen aan een fonds dat dergelijke bouw elders mogelijk maakt.

Om de woningbouw mogelijk te maken moet het bestemmingsplan worden aangepast.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.