Partij voor de Dieren wil in Leiden verbod op demonstraties met trekkers

De Langegracht afgelopen maandag (6 juli).
© Archieffoto Taco van der Eb
Leiden

Er moet in Leiden een verbod komen op de inzet van tractoren bij demonstraties. Daarvoor pleit de Partij Voor de Dieren. Dit in navolging van de noordelijke provincies die een dergelijk verbod al hebben ingesteld.

In Leiden reden afgelopen maandag protesterende boeren met tractoren naar het politiebureau aan de Langegracht. De Partij voor de Dieren vermoedt dat de actie gepaard ging met verkeers- en geluidsoverlast, en schade aan de wegen. Of het stadsbestuur dat nog gaat verhalen op de organisatoren, zo vraag de PvdD zich in een brief af. Ook wordt de burgemeester gevraagd hoeveel boetes er zijn uitgeschreven bij de protestactie, bijvoorbeeld omdat de voorgeschreven anderhalve meter afstand niet in acht werd genomen. ’En zo nee, waarom niet?’, schrijft Martine van Schaik van de PvdD.

Lokale VVD-raadsleden had eerder ook al hun ongenoegen geuit over het boerenprotest in Leiden. De dierenpartij gaat nog een stapje verder. Die heeft het toch al niet op agrariërs. ’Wij wijzen al jaren op de desastreuze gevolgen van intensieve veehouderij voor het milieu, voor dierenwelzijn en voor biodiversiteit.’

Een verbod op demonstraties met (landbouw)voertuigen in Leiden wordt mede daarom voorgesteld. De burgemeester reageert na het zomerreces.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.