Rutte: bedreigen van ministers onacceptabel

Den Haag

Bedreigingen aan het adres van politici zijn "onacceptabel". Dat zei premier Mark Rutte in zijn wekelijkse persconferentie. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) liet vrijdag weten aangifte te hebben gedaan tegen actiegroep Farmers Defence Force. Volgens ingewijden heeft ook landbouwminister Carola Schouten aangifte gedaan tegen FDF.

"Je mag demonstreren, maar je blijft binnen de wet", aldus Rutte. "Bedreigen is uit den boze", dat spreekt volgens hem voor zich. "Daarmee zorg je er ook voor dat het draagvlak voor wat je wilt in één keer weg klapt."

Ollongren zei na de ministerraad dat ze niet weet waarom er bedreigingen zijn geuit aan haar adres. "Maar ik vind - en dat geldt voor iedere bestuurder - dat je aangifte moet doen als je te maken hebt met bedreigingen of intimidatie. Daarom heb ik dat ook gedaan."

Slecht

Schouten ligt slecht bij de boeren, omdat ze het veevoer wil aanpassen zodat de dieren minder ammoniak uitstoten. De boeren stellen dat dit slecht is voor de gezondheid van hun vee. De landbouwminister spreekt dat tegen maar laat dit nog eens onderzoeken.

Over eventuele beperkingen op demonstraties, zoals het verbod op trekkers dat enkele noordelijke provincies hebben ingesteld, wilde Rutte zich niet uitlaten. "Dat is echt een zaak van de politie. Je moet niet een politicus hebben die zegt hoe je precies mag demonstreren. Maar politie en justitie mogen grenzen stellen."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.