Een lach op het podium, een traan van binnen: het dubbelleven van ’Abdoe’, een roekkeloze, alom gevreesde kamikazepiloot

De etappe van vandaag voert het peloton naar de plaats waar de rivieren de Rhône en de Saône samenvloeien: Lyon. Daar waar de tot de verbeelding sprekende Oezbeek Djamolidin Abdoesjaparov in 1991 de basis legde voor zijn eerste groene trui-zege.

Zijn bijnaam luidde ’de Cowboy van Tashkent’. Waarom was ’Abdoe’ zo gevreesd in het peloton?

Hij kon nogal roekeloos zijn in de massaspurt. Een kamikazepiloot die geen angst kende, voor niemand opzij ging en niet schroomde zijn concurrenten de hekken in te rijden. Abdoe deed niet aan sprinttreintjes. Hij sprong gewoon van wiel tot wiel om vervolgens op pure snelheid iedereen het nakijken te geven.

Zo ook in die Tour van 1991. Al strandde hij in het zicht van de haven bijna alsnog.

Na zeges in de eerste en vierde etappe leek hij het groen onbedreigd naar Parijs te brengen. Finishen volstond, maar dat was zijn eer te na. Abdoe wilde winnen. Op karakteristieke wijze, met de ellebogen breed, slingerde hij van links naar rechts over de kasseien van de Champs-Élysées. Om op honderd meter van de meet op volle snelheid tegen een Coca Cola-zuil aan te knallen en roerloos te blijven liggen. Artsen wilden hem per ambulance afvoeren, maar dan zou hij het groen alsnog kwijtraken. En dus kroop hij weer op de fiets om de laatste meters zwaar gehavend te voltooien. Historische beelden.

Zo charismatisch als hij op de fiets was, zo introvert was hij buiten het peloton.

Hij was een man van weinig woorden. Zijn ploegmaten kregen geen hoogte van hem. Abdoe lag het liefst alleen op een hotelkamer. In een zeldzaam openhartig interview met Elsevier gaf hij aan de warmte van thuis te missen. Op het podium in Parijs zette hij een lach op, maar van binnen huilde hij: „De hele wereld kijkt naar mij, maar mijn ouders zien me niet.”

Hoe verging het hem nadien?

Hij kende nog een paar prima jaren, waarin hij nog twee keer de groene trui pakte. Hij won in totaal negen Tour-etappes en zegevierde ook zeven keer in de Vuelta en eenmaal in de Giro. Tijdens de Tour van ’97 werd hij betrapt op doping. Hij werd voor een jaar geschorst, om nooit meer in het peloton terug te keren en in de hem zo vertrouwde luwte te verdwijnen. Tegenwoordig woont hij in Italië, aan het Gardameer. Daar leeft Abdoe het leven van een kluizenaar en houdt hij zich bezig met zijn grote passie: het kweken van wedstrijdduiven.

Robert Toret

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.