Teylingen koopt schuur Bollenburcht aan Teylingerlaan

Bollenburcht aan de Teylingerlaan in Voorhout.
© Foto Hielco Kuipers
Teylingen

Met de aankoop van de Bollenburcht zet de gemeente Teylingen een flinke stap om van de Ruïne van Teylingen een toeristische trekpleister te maken.

Burgemeester en wethouders besloten afgelopen week om de schuur aan de Teylingerlaan en de grond voor ruim twee miljoen euro aan te kopen.

De gemeenteraad moet dat nog officieel goedkeuren, maar de coalitiepartijen gaven vorige maand aan dat de plannen echt moeten doorgaan. Dat benadrukte ook wethouder Arno van Kempen op de vraag van Fred Koot (GLT) donderdag of dat nou wel zo verstandig is, gezien de tekorten op de begroting. ,,De vaart zit nu in het project en dat willen we graag zo houden’’, aldus Van Kempen. Het zou ook naar de eigenaren ’niet netjes’ zijn als na het bereiken van overeenstemming de gemeente weer afhaakt.

Hoe het verder gaat met de uit 1928 daterende bollenschuur is nog een open vraag. Het college had aanvankelijk het idee om de schuur te slopen. Belangrijke reden is dat de schuur allesbehalve duurzaam is en veel te groot voor de plannen. Het Cultuurhistorische Genootschap keerde zich fel tegen de sloop. Als zich iemand meldt met een idee dat past in de plannen van de gemeente, kan de schuur blijven staan, zei Van Kempen afgelopen december.

Een mogelijke kandidaat is museum De Zwarte Tulp, dat op zoek is naar een grotere ruimte voor grotere tentoonstellingen en het Panorama Tulipland. Het plan om naar het pand van Microformat in Lisse te verhuizen, is van de baan vanwege de kosten. Secretaris Adri de Roon van het museum noemt de aankoop van het Teylingse college ’interessant’. Overigens is het museum volgens hem nu even vooral gericht op puur overleven: ook de Zwarte Tulp heeft tijdens de coronacrisis een flink tik gekregen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.