Bommelzolder verhuist naar Bommelstein in de Achterhoek

Pim Oosterheert op zijn Bommelzolder.© Archieffoto Hielco Kuipers

Bommelstein door Marten Toonder.

Het toekomstige Bommelstein in de Achterhoek.© PR foto

1 / 3
Laura Heerlien
Zoeterwoude

De Bommelzolder in Zoeterwoude, het museum met de grootste collectie Olivier B. Bommel en Marten Toonder, verhuist over een jaar of drie naar de Achterhoek, waar het een plek krijgt in een nog te bouwen kasteel Bommelstein.

Bommelstein wordt gebouwd in Marveld recreatie, een vakantiepark met een hotel, luxe huisjes en kampeerplaatsen. Eigenaar Edwin Bomers zocht naar een echt Nederlands icoon waarmee hij zijn onderneming een gezicht kon geven, en koos voor Nederlands beroemdste stripduo: heer Bommel en Tom Poes. Pim Oosterheert van de Bommelzolder is blij dat zijn collectie straks in goede handen is.

De 177 verhalen die Marten Toonder over hun avonturen schreef, en die een halve eeuw lang dagelijks in de krant stonden, behoren tot het Nederlands cultureel erfgoed; generaties groeiden op met Tom Poes en heer Bommel, en Marten Toonder wordt in het Literatuurmuseum geëerd met een plek in het Pantheon, dat een eerbetoon is aan de honderd grootste Nederlandse literatoren.

Attracties

Bomers’ plannen omvatten onder andere een hal van zo’n negenduizend vierkante meter, waarin de wereld vorm krijgt die Marten Toonder creëerde, met als stralend middelpunt heer Bommels kasteel Bommelstein. De wereld van heer Bommel en Tom Poes zal de inspiratiebron zijn bij het bedenken van de attracties, evenals de magische sfeer van Rommeldam, de Zwarte Bergen en het Donkere Bomen Bos.

Oosterheert: ,,Ik had twee jaar geleden een gesprek met Edwin Bomers en het voelde meteen goed. Juist ook omdat hij Marten Toonder een prominente plek wil geven. Het gaat mij om het propaganderen van Toonder, die man is een prachtig stukje Nederlandse cultuur. Zeg nou zelf, je ziet toch nog weinig schrijvers van vijftig jaar geleden die nu nog steeds zo bekend zijn? Ik bedoel, wie leest Vestdijk nu nog? Ook Bomers is een groot bewonderaar. Mijn collectie komt in het kasteel. Het wordt groots, een soort Efteling.”

Kindje

Het initiatief komt als geroepen voor Oosterheert. ,,Ik ben nu 77, tegen de tijd dat de boel overgaat ben ik tachtig. En het leven duurt niet eeuwig hè. Mijn kinderen kunnen het museum niet overnemen, dus het was best spannend hoe we het met de collectie zouden gaan doen. We krijgen er binnenkort een verzameling van nog honderden stukken bij, dus het Bommelmuseum in Zoeterwoude groeit echt uit zijn jas. Het zal wennen zijn om alles over te dragen, want dit is toch echt mijn kindje. Maar dit park in de Achterhoek is perfect. Het is ruim genoeg om de hele collectie te laten zien en het bereik wordt een stuk groter. En dat is natuurlijk precies de bedoeling: zoveel mogelijk publiek laten genieten van Toonder, Bommel en Tom Poes.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.