Celstraf voor boze buurman die de auto van zijn buren aanstak

Alphen aan den Rijn

Alphenaar Jacob V. (60) is door de Haagse rechtbank tot vijf maanden gevangenisstraf veroordeeld omdat hij op 26 september in zijn woonplaats uit woede de auto van zijn toenmalige buren aanstak.

Het brandje veroorzaakte lichte schade aan de Opel Agila. 'Burns like hell' riep de verdachte op een zelfgemaakt filmpje ervan.

Hij had papier en stro onder de voorband van de auto geplaatst en dat aangestoken. Er leidde een strospoor naar de woning van verdachte, waar ook veel stro lag.

’Pedofiel’

Het zou een soort wraakactie zijn geweest, nadat een buurmeisje hem op straat voor 'pedofiel' had uitgescholden. Er zouden al tien jaar burenruzies zijn geweest. ,,Ik wilde hen alleen laten schrikken”, zei de Alphenaar twee weken geleden tijdens de behandeling van de strafzaak. Er was toen zes maanden cel tegen hem geëist.

De rechtbank houdt - meer dan het Openbaar Ministerie deed - rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de Alphenaar en legde daarom een iets lagere straf op.

De man leed aan manisch-psychotische klachten en is daarvoor in behandeling. Ook is hij inmiddels verhuisd zodat hij geen contact met slachtoffers meer heeft.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.