Buurt schakelt landschapsarchitect in voor alternatief plan Leidse Kaasmarkt

Het oorspronkelijke plan voor de Kaasmarkt, met rechts de gewraakte grachtenpanden.

Binnert Glastra
Leiden

De buurtwerkgroep die een alternatief plan gaat maken voor de herinrichting van de Leidse Kaasmarkt, schakelt daarvoor een landschapsarchitect in.

De werkgroep, die bestaat uit buurtbewoners uit Pancras-West en Maredorp-De Camp, neemt geen genoegen met het gemeentelijk voorstel om slechts voor de kade langs de Oude Rijn iets te bedenken. Tegen het bestaande plan om daar acht dure grachtenpanden te bouwen bestaat de meeste weerstand. De werkgroep meent evenwel ’dat het noodzakelijk en wenselijk is om een ’groen plan’ te ontwerpen voor het gehele plein’. De buurtwerkgroep gaat nu op zoek naar draagvlak en naar ideeën waarmee de landschapsarchitect straks aan de slag kan. Binnenkort wordt daartoe in de wijk huis aan huis een vragenlijst bezorgd.

De gemeenteraad wil eveneens een zo groen mogelijke inrichting van het plein. Die nam onlangs met ruime meerderheid een D66-motie aan waarin burgemeester en wethouders wordt gevraagd bij de Kaasmarkt hiervoor zorg te dragen. Dat betekent echter niet, dat het daarmee een uitgemaakte zaak is. Werkgroeplid Arthur Elias, voorzitter van wijkvereniging Maredorp-De Camp, wijst erop dat de gemeenteraad bij die motie wel uitging van een bebouwing langs het water. De werkgroep wil een geheel groen Kaasmarktplan. ,,Deze motie betekent wat ons betreft dus geheel niets en was slechts bedoeld voor de bühne.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.