Winnende projecten Jaar van het Dak bekend: ’Op 3 oktober zelf je hutspotgroente verzamelen’

De Hutspotroute waarmee Lieke van der Werf een set zonnepanelen heeft gewonnen.
© Foto Lieke van der Werf
Leiden

De winnaars van de Jaar van het Dak winactie zijn bekend. De jury koos de vijf beste groene ideeën vrijdag uit bijna honderd inzendingen.

Er waren twee hoofdprijzen, een set van vier zonnepanelen en de aanleg van een groen dak. De zonnepanelen gingen naar Lieke van der Werf, die nog maar net in Leiden woont en een hutspotroute bedacht. „Ik en m’n vriend hebben een heel oud klushuis gekocht in de Vreewijk en zaten na te denken over duurzame opties. We wilden iets typisch Leids doen en iets groens, dus we hebben die twee gecombineerd. Zo kwamen we uit op verschillende daktuinen waar ingrediënten voor Leidse hutspot worden verbouwd. Via die Hutspotroute kan je dan zelf rond 3 oktober je maaltje verzamelen.”

Ingrid van den Berg won het groene dak met een podcast waarin zij pleit voor het verbouwen van groente op daken, bijvoorbeeld die van ziekenhuizen. De inzending is te beluisteren op jaarvanhetdak.nl.

Daarnaast waren er nog drie aanlegsets te winnen voor een groen dak. Daarvan gaat er ook eentje naar een podcast, van Thijs Huys. Daarin wordt een een gesprek uitgespeeld van restaurantbezoekers die in de daktuin de kruiden voor hun maaltijd kunnen uitzoeken. Matthijs Heemskerk wint zijn aanlegset met tekening van bijenkasten, gras en een sterrenkijkpunt. Auke Florian Hiemstra, Lisa Rambonnet en Daniël Siepman winnen de derde set met een idee voor een brugwachtershuisje.

Het Jaar van het Dak is een project van de gemeente Leiden dat de mogelijkheden van de vele platte daken in de stad moet verkennen. De winactie was bedoeld om de Leidenaars daarbij te betrekken. Drie weken lang konden geïnteresseerden hun ideeën indienen via de website, en naar die oproep werd geluisterd. Wethouder en jurylid Fleur Spijker (D66, duurzame verstedelijking) is zeer onder de indruk van het resultaat. „Ik heb de afgelopen weken echt ontzettend veel leuke ideeën voorbij zien komen. Al die creativiteit laat wel zien dat het leeft om met je dak bezig te zijn. Hopelijk inspireert dit anderen om ook met hun eigen dak aan de slag te gaan.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.