Hillegom schrapt najaarsfeesten voor het eerst sinds Tweede Wereldoorlog; anderhalve meter afstand niet te waarborgen

Hillegom

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog gaan de najaarsfeesten in Hillegom niet door. De organisator van het evenement, de Harddraverijvereniging, en de gemeente Hillegom constateren dat de anderhalve meter afstand op het evenement niet valt te waarborgen. ,,Het is geen leuke beslissing, maar wel de beste beslissing’’, zegt Frank Brouwer, voorzitter van de Harddraverijvereniging.

Volgens burgemeester Arie van Erk is vorige week al besloten om het evenement te schrappen, dus nog voor de recente uitbraak van het coronavirus in het dorp.

,,Afgelopen weekend is bevestigd dat het coronavirus niet weg is’’, zegt burgemeester Arie van Erk. ,,De uitbraak geeft wel de extra bevestiging dat we de goede beslissing hebben genomen over de najaarsfeesten.’’

De feestweek, met een kermis en een kortebaandraverij, is een soort reünie voor de bewoners van het dorp, aldus Brouwer. ,,Het is een feest van herkenning. Mensen die elkaar weer zien gaan toch dicht bij elkaar staan.’’

De najaarsfeesten bestaan uit 65 onderdelen. In juni besloten gemeente en de harddraverijvereniging al om alles te laten vervallen behalve de kermis en de kortebaandraverij. Maar ook die bleken niet haalbaar.

Dan zou er zoveel beveiliging moeten worden ingehuurd dat het een te kostbaar verhaal zou worden.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.