Afscheid met vlag en wimpel voor Jan van Haastregt na vijftig jaar meubels maken bij Castelijn

Jan van Haastregt hijst, bij zijn afscheid na vijftig jaar, de ’eigen’ vlaggen bij meubelfabrikant Castelijn.
Roelofarendsveen

Als 16-jarige begon Jan van Haastregt bij de meubelfabriek van Castelijn, die toen nog aan de Zuidweg in het eigen Rijpwetering zat. Maandag ging hij - na vijftig hele werkzame jaren - als 66-jarige met pensioen.

En dat bleef niet onopgemerkt op bedrijventerrein De Lasso, waar het bedrijf al jaren zit. Zo mocht de gaande man vlaggen hijsen met de tekst ’50 jaar Jan’ en bleek een hoek van de fabriekshal te zijn omgedoopt tot de ’Jan Haas ijzerhoek’.

Jan van Haastregt in wat altijd ’zijn’ ijzerhoek zal blijven.
Deze foto, gemaakt bij een van zijn vele ijzerwerken, kreeg deze week een plek op de afscheidsvlag van Jan van Haastregt.

Jan Haas is nu eenmaal zijn bijnaam en de hoek met metaalbewerkingsapparatuur was zo’n beetje van hem. Het bedrijf mag dan bekend staat om zijn tijdloze houten meubelen voor woonhuizen en de wat luxere kantoorruimtes, vaak bevatten die een metalen, verstevigend frame. En voor dat ’ijzerwerk’ tekende Jan maar al te graag. „Naast hout bewerken kon hij ook ijzer lassen, zagen en boren; hij was echt multi-inzetbaar”, legt Coen Castelijn, een van de directeuren, uit. „En uit het goede hout gesneden.”

Zo had ’Jan Haas’ niet alleen liefde voor het vak, maar ook voor het vijfentwintig personeelsleden tellende bedrijf dat alles nog zelf doet - van ontwerp tot uitvoering. Een bedrijf ook dat voor de Van Haastregts in dubbel opzicht een familiebedrijf is. Naast de vier Castelijns aan de top, kinderen van oprichter Gerard, werken er na het vertrek van Jan nog altijd vier Van Haastregts: zijn broers Ruud, Theo en Jos en zijn zoon Rick.

Bakkie koffie

„Hoewel hij meer een man is van daden, merkte je dat hij echt een band had met het bedrijf en het ook daarom best wel gek vond, zo’n laatste dag”, kijkt Coen Castelijn terug. „Ik denk ook dat hij best nog wel eens zal aanwippen voor een bakkie koffie.” De vlaggen blijven voorlopig hangen. Op Facebook worden dergelijke gebaren zeer gewaardeerd, maar de directeur vindt ze op zijn plek voor iemand die zich zo lang heeft ingezet voor de zaak: „Dat mensen veertig jaar in dienst zijn, maken we wel vaker mee. Maar vijftig, dat is echt uitzonderlijk.”

Door de corona bleef het vaarwel op Jans laatste werkdag beperkt tot koffie met taart en wat cadeautjes in de kantine. Dit najaar hopen de Castelijns - als het virus zich een beetje gedeisd houdt - hem alsnog een echt afscheidsfeest te kunnen aanbieden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.