Met de druktekaart is het eenvoudiger om de veilige plekken in Leiden te vinden

De druktekaart op dinsdag 21 juli, 16.46 uur
Leiden

In één oogopslag zien waar de veilige plekjes in de Leidse binnenstad zijn, in coronatijd. Het kan met de druktekaart, die dinsdag gepresenteerd werd.

Op www.leiden.nl/druktekaart kan iedereen, voor hij de stad in gaat, checken of het wel veilig is. De anderhalvemeterregel blijft immers nog een tijdje van kracht nu het aantal coronabesmettingen weer toeneemt en de gevreesde tweede golf in aantocht is.

Bezoekers kunnen met een blik op de kaart drukke plekken mijden en zoeken naar andere plekken om te winkelen.

Volgens burgemeester Henri Lenferink is de druktekaart een uitkomst. ,,Het maakt een verantwoord en veilig bezoek aan de stad mogelijk. We bieden inwoners en bezoekers een hulpmiddel, zodat zij zelf een keuze kunnen maken of en wanneer ze onze binnenstad bezoeken.’’

Op de kaart worden de kleuren rood (te druk, kies een alternatief), oranje (best druk, laat u niet verrassen) en groen (rustig) gebruikt.

De technologie geeft real-time advies en toont de actuele bezoekersdrukte. De druktekaart is ontwikkeld door de gemeente Leiden in samenwerking met Centrum Management.

Sensoren in de binnenstad (Haarlemmerstraat, Aalmarkt en Nieuwe Rijn) tellen het aantal bewegingen van mensen die langslopen. Gelet op de privacy worden individuen niet herkend. Mocht dat nodig blijken, dan wordt de techniek in de toekomst uitgebreid naar andere stadsdelen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.