Hollands Midden: hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen sinds half april

Leiden

De GGD Hollands Midden meldt dat de afgelopen week 94 nieuwe coronabesmettingen zijn vastgesteld. Dat is het hoogste aantal in dit gebied sinds half april.

Vorige week waren er 48 nieuwe besmettingen. Het gaat dus om bijna een verdubbeling. De weken daarvoor ging het om 18 en 17 besmettingen. Daarmee lijken de coronagrafieken weer een stevige opgaande lijn te vertonen. Er is een coronapatiënt opgenomen in het ziekenhuis, daarmee komt het totaal aantal opnames op 368.

Op het hoogtepunt van de coronagolf, eind maart tot begin april, werden wekelijks tussen de 250 en 300 besmettingen geconstateerd. Maar sinds week 17 is het aantal niet meer zo hoog geweest als in de afgelopen week.

Uit de cijfers van weken 29 en 30 blijkt dat er bijna overal sprake is van een stijging. In Alphen verdubbelde het aantal nieuwe besmettingen van 4 naar 8. In Hillegom ging het cijfer van 16 naar 18 en in Katwijk van 1 naar 2.

Besmettingen

In Leiden ging het aantal nieuwe besmettingen van 0 naar 5, Lisse ging van 2 naar 3, Noordwijk van 1 naar 4, Oegstgeest van 0 naar 1, Teylingen van 0 naar 3 en Voorschoten van 0 naar 2.

Zoeterwoude noteerde geen nieuwe besmetting, Kaag en Braassem ging van 2 naar 1 en Leiderdorp stabiliseerde op 1 nieuw geval, net als de week daarvoor.

Callcentrum

Het callcentrum van de GGD Hollands Midden wordt de laatste tijd flink gebeld, blijkt uit de recente cijfers. In Alphen aan den Rijn, Hillegom, Leiden en Leiderdorp is het aantal bellers fiks gestegen. In de andere gemeenten bleef het aantal gelijk of daalde het licht.

Volgens een medewerker gaan de meeste vragen over uitslagen van coronatesten (69%). Daarnaast wordt er veel gevraagd naar persoonlijke beschermingsmiddelen, zegt ze. ,,Mantelzorgers willen bijvoorbeeld weten wat ze wel en niet moeten dragen aan persoonlijke beschermingsmiddelen in hun situatie. Wij geven dan advies over welke voorzorgsmaatregelen ze moeten nemen.”

Coronatest

Er wordt ook veel gevraagd om een test. ,,Mensen bellen ons in plaats van het landelijke callcenter om een test aan te vragen. Die verwijzen wij door. Voor zorgmedewerkers is dit anders. Sinds 1 juni kunnen zij ons rechtstreeks bellen voor een gereserveerd plekje in het 'zorguurtje'. Omdat iedereen in Nederland kan worden getest, moet zorgpersoneel vaak lang wachten op een test. Omdat zij tot de cruciale beroepen behoren, leidde dit tot problemen. Daarom heeft de GGD Hollands Midden dagelijks aparte plekken voor zorgpersoneel gereserveerd. Dan kunnen zij bij klachten snel getest worden en hopelijk dus snel weer aan het werk bij een negatieve uitslag. Inmiddels hebben wij 2 zorguurtjes: 1 in Leiderdorp en 1 in Gouda. Beiden rond lunchtijd.”

Andere vragen die volgens de GGD worden gesteld zijn: ’Een vriend/vriendin van mij heeft corona. We hebben vorige week koffie gedronken. Wat moet ik doen?’ of ’Ik ga op vakantie, moet ik in quarantaine als ik terugkom’? of ’Hoe heet moet ik mijn kleding wassen als mijn partner corona heeft?’. Kortom: allerlei vragen die mensen hebben als iemand besmet is in hun sociale omgeving.”

Lees ook:

Leidse ziekenhuizen voorbereid op komst tientallen coronapatiënten

GGD verwacht toename coronabesmettingen in Hillegom

Aantal nieuwe besmettingen coronavirus loopt snel op, vooral in Noord-Holland en Zuid-Holland

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.