Lisse ligt heel even aan zee

Sjaak Smakman
Lisse

De Langevelderslag is toch echt een kilometer of tien verderop, maar vanaf de Van Lyndenweg lijkt Lisse aan zee te liggen.

Over een aantal jaren is dat echt het geval als we niets doen om de klimaatverandering te stoppen, maar voorlopig heeft dit plaatje een veel onschuldiger en juist milieuvriendelijke achtergrond: het bollenland bij De Wolf staat deze weken onder water om het land zonder bestrijdingsmiddelen te ontdoen van onder meer schimmels en stengelaaltjes.

De methode werd min of meer bij toeval ontdekt. In het oorlogsjaar 1944 zetten de Duitsers de Wieringermeer onder water om te voorkomen dat de geallieerden daar een aanval konden uitvoeren. Een bloembollenteler in de polder die tot 1944 geregeld te maken had ziektes en ondermaatse bolletjes, ontdekte dat hij daar vanaf was nadat de Wieringermeer een aantal maanden onder water had gestaan. De methode is tientallen jaren lang niet gebruikt, maar sinds de bollenteelt zuiniger moet omspringen met gif heeft de zogeheten inundatie een comeback gemaakt.

foto leidsch dagblad

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.