Moskee Alphen viert met zevenhonderd gelovigen Offerfeest op voetbalveld Alphia

Beeld van het Offerfeest, vrijdagochtend bij voetbalvereniging Alphia.
© foto Najim Kalis
Alphen aan den Rijn

Zo’n zevenhonderd moslims hebben deze vrijdagochtend samen gebeden op een voetbalveld van Alphia in Alphen aan den Rijn. Met waterflesjes was daar aangegeven waar ze hun gebedskleedje konden neerleggen, op voldoende afstand van andere gelovigen.

Het Offerfeest, waarvoor ze om om half acht ’s morgens bij elkaar kwamen, is een van de belangrijkste feesten van de islam. Het wordt ter ere van de profeet Ibrahim (Abraham) gevierd, die bereid was zijn zoon te offeren voor God. Maar wat deed God, tot het diepste geroerd? Vlak voordat de geblinddoekte profeet kon toeslaan, verving hij diens zoon door een ram. En in plaats van de jongen werd het dier geslacht, wat nog immer wordt nagevolgd.

Omdat in de El-Fath moskee aan de Sportlaan in Alphen hooguit honderd mensen coronaveilig bij elkaar kunnen komen, werd besloten om naar buiten te gaan voor wat ook wel het Grote Feest wordt genoemd.

En waar kon dat beter dan op de achterliggende voetbalvelden, waar mondkapjes verplicht waren geteld en handen schudden verboden was? Omdat voor de ochtend al het nodige was geregeld, werd besloten om het normale vrijdagmiddaggebed er eveneens te houden. Daar kwamen, tussen één en twee uur, zo’n tweehonderd gelovigen op af.

Hoe het de komende weken met de vrijdaggebeden gaat, wordt dit weekeinde besloten. ,,De proef die we de afgelopen weken in de moskee hebben gehouden, leerde in ieder geval dat het gebouw voor dergelijke drukke bijeenkomsten tekortschiet in een tijd waarin het aantal besmettingen weer toeneemt’’, zegt Abdul Lafkiri, penningmeester van de Marokkaanse islamitische culturele vereniging El-Fath in Alphen aan den Rijn.

,,Op vrijdagen blijft de moskee dan ook voorlopig dicht. Maar wellicht kan hij wel rond gebedstijden open op dagen waarop het rustiger is en de veiligheid van de bezoekers makkelijker te waarborgen is.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.