Lissese harddraverij dit jaar op Duindigt; Feestweek gaat door met aangepast programma

De Lissese kortebaandraverij wordt dit jaar verplaatst naar renbaan Duindigt. Daar kan zevenhonderd man publiek de draverij volgens de coronarichtlijnen meebeleven.
© Archieffoto Mark Lamers
Lisse

De Lissese harddraverijvereniging redt een deel van de jaarlijkse feestweek door het programma flink aan te passen. De opvallendste wijziging is de verplaatsing van de kortebaandraverij naar renbaan Duindigt in Wassenaar. Daar kan zevenhonderd man publiek op de laatste donderdag van september de draverij volgens de coronarichtlijnen meebeleven.

,,Er is dit jaar geen kermis”, zegt de Lissese harddraverij-voorzitter Tom Rooijakkers. ,,Dat is niet verantwoord. Met de verwachte toestroom van publiek is anderhalve meter afstand niet te handhaven. We hebben een van de grootste kermissen in de streek en er komt ook altijd veel publiek uit de regio op af.” Alleen een kinderkermis organiseren, waar eerder nog aan werd gedacht, is geen optie meer. Te duur en ook moeilijk te realiseren volgens de RIVM-richtlijnen.

Aangepast

Van de gebruikelijke negentig evenementen in de Lissese feestweek heeft de harddraverijvereniging er vijftig weten te redden. Er zijn geen grote muziekevenementen en ook het jaarlijkse openingsconcert is geschrapt. De liefhebbers van het genre zullen blij zijn dat de traditionele autopuzzelrit doorgaat. De harddraverijvereniging denkt ook de populaire spelletjesavond (op maandag), de poldercross, de solextocht en de kinderdisco’s goed te kunnen organiseren. Rooijakkers: ,,Sommige onderdelen hebben we aangepast. De 65+-middagen hebben we gesplitst, zodat we meer publiek kunnen ontvangen. Het tonknuppelen waar ook altijd veel belangstelling voor is, is verplaatst van de speeltuin naar de ijsbaan in de Poelpolder, waar we voldoende ruimte hebben voor dit evenement.”

Voor alle evenementen geldt dat er vooraf via internet moet worden ingeschreven en afgerekend. De toegang is aan strenge richtlijnen verbonden. ,,En het blijft een besluit onder voorbehoud”, waarschuwt Rooijakkers. ,,Als we weer een coronagolf krijgen, is geen enkel evenement zeker.”

Veiligheidsplan

De harddraverijvereniging heeft het programma nauwkeurig afgestemd met de gemeente Lisse. Er is nog geen vergunning verleend, maar Rooijakkers verwacht geen problemen als het de vereniging lukt om op tijd een veiligheidsplan bij de gemeente in te leveren.

Rooijakkers verwacht dat renbaan Duindigt op 24 september in Lissese kleuren gehuld zal zijn. De Lissese draverij is de tweede dit jaar en de kortebaanbond heeft er enthousiast op gereageerd. Een voorproefje van deze draverij organiseert de bond zelf op 29 augustus. De Lissese draverij is thuis via een livestream te volgen. Onlosmakelijk verbonden met de kortebaandraverij: er kan ook worden gewed bij de totalisator.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.