Premium

Benoem Benny Tai tot Cleveringahoogleraar | opinie

Benny Tai, hier op een foto van 10 april 2019. Op die cag moest hij voorkomen om zich te verantwoorden als leider van het ’parapluprotest’ in 2014, tegen China’s bemoeienis van een regeringsleider.
© Foto AFP

Het moet voor iedereen die democratie en vrijheid van meningsuiting een warm hart toedraagt, bijna onverdraaglijk pijnlijk zijn om te zien hoe de Chinese overheid de vrije samenleving van Hong Kong onder de knoet brengt. Het Berufsverbot voor mensenrechtenactivist en universitair hoofddocent Rechten Benny Tai (56) van de Hong Kong University afgelopen woensdag is een triest dieptepunt.

Officieel is Tai door het college van bestuur van zijn universiteit ontslagen wegens ’wangedrag’. Concrete verwijten zijn hem niet gemaakt, maar het is wel duidelijk aan welk gedrag de Chinese overheid aanstoot neemt. Tai pleit voor academische vrijheid, vrijheid van meningsuiting en democratisch bestuur. Vorig jaar kreeg hij zestien maanden celstraf omdat hij één van de leiders was van de zogeheten ’papaluprotesten’ in 2014. Honderdduizenden demonstranten eisten in dat jaar het recht op om in vrije verkiezingen de volgende regeringsleider van Hong Kong te mogen kiezen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.