Leidse ’nachtburgemeester’ Marjo Heemskerk overleden

Marjo Heemskerk tijdens haar verkiezing tot nachtburgemeester.
© Archieffoto Taco van der Eb
LEIDEN

De Leidse ’nachtburgemeester’ Marjo Heemskerk is zondag overleden. Zij was van jongs af aan een bekende verschijning in de stad.

Geboren in Zoeterwoude verhuisde ze na haar Inas opleiding voor zorgmedewerkers op 18-jarige leeftijd naar Leiden. Ze ging werken in Huize Vreewijk en had daar ook een kamertje waar ze na het stappen kon blijven slapen om de volgende dag weer direct aan het werk te kunnen gaan.

Marjo was bij steeds meer feesten en evenementen te vinden en ging als vrijwilliger voor de toenmalige Leidse radiozender Holland Centraal werken. Zij gaf regelmatig radiocommentaar bij diverse gelegenheden en evenementen, maar het meest bekend werd ze als fotografe voor de kabelkrant van Holland Centraal en later de website van Sleutelstad.

Marjo verliet de zorg en ging in de horeca werken waar tot het laatst aan toe haar hart lag. Ze werkte onder andere in Jantje van Leiden, Estaminet Schommelen en de laatste jaren bij Lemmy’s Biercafé in de Morsstraat. In 2006 werd Marjo na een enigszins chaotisch verlopen verkiezingsavond , gekozen tot nachtburgemeester van Leiden.

Het zat Marjo niet altijd mee in het leven. Op jonge leeftijd overleed haar dochter Chantal en enkele jaren geleden haar partner Jos. Intussen was bij Marjo zelf al kanker geconstateerd. Zij heeft de laatste jaren tientallen behandelingen ondergaan, maar bleef tot een paar maanden geleden doorwerken. ,,Want,’’ zoals ze zei, ,,de horeca houdt mij op de been.’’

De laatste weken verbleef ze in Hospice Issoria van waaruit ze nog dagelijks via Facebook contact met vrienden en bekenden hield. Afgelopen week nog vertelde zij niet bang te zijn voor de dood en nog steeds te genieten van het leven.

Marjo laat een dochter en drie kleinkinderen na. Ze is 63 jaar geworden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.