Commissaris sorteert voor op vierde termijn voor burgemeester Lenferink

Leiden

Zelf zei burgemeester Henri Lenferink bijna zes jaar gelden dat hij graag een derde en laatste termijn in Leiden wilde blijven, maar commissaris van de koning Jaap Smit acht het raadzaam dat de gemeenteraad zich gaat voorbereiden op een vierde termijn.

Dat schrijft Smit in een brief aan de gemeenteraad. Daarin bericht hij over de herbenoemingsprocedure die binnenkort door de raad dient te worden opgestart.

PvdA’er Lenferink trad op 15 mei 2003 aan als burgemeester. Op 11 maart 2003 won hij het burgemeestersreferendum ten koste van VVD'er Harry Groen ruimschoots. Toen al liet hij weten dat hij van plan was lang in Leiden te blijven. Zes jaar geleden was hij daar nog steeds volmondig van overtuigd. ,,Ik ben steeds meer van de stad gaan houden’’, zei de in Delden (Overijssel) geboren Lenferink toen. ,,Het zindert en het is oogsttijd. Daar wil ik bij zijn.’’

Lenferink, die sinds maart van dit jaar de langstzittende burgemeester van Nederland is, werd twee keer zonder problemen door de gemeenteraad voorgedragen voor een nieuwe termijn. Bij het ingaan van een eventuele vierde is hij 64 jaar. Hij zit dan een kleine drieënhalf jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd. Of hij daar na een eventuele herbenoeming ook gebruik van gaat maken of dat Lenferink de volle termijn van zes jaar vol maakt, moet nog blijken.

Ter voorbereiding van de aanbeveling wordt een raadscommissie ingesteld, die zich een oordeel over het functioneren van de burgemeester gaat vormen. Daaruit kan ook blijken dat Lenferink niet geschikt wordt geacht voor een verlenging van zijn dienstverband.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.