Dodental Beiroet loopt verder op

Het dodental na een verwoestende explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet loopt verder op. Zeker zeventig personen zijn om het leven gekomen, stelt de minister van Volksgezondheid. Er zijn minstens 2750 gewonden gevallen.

Beiroet is door de nationale defensieraad inmiddels uitgeroepen tot rampgebied. De komende twee weken geldt er de noodtoestand en zal het leger patrouilleren. De raad heeft een comité opgedragen de toedracht van de explosie te onderzoeken en zegt dat de verantwoordelijken de maximale straf zullen krijgen.

De autoriteiten spreken over een nationale tragedie. De Libanese premier Diab zwoer dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de catastrofe ter verantwoording zullen worden geroepen. De verantwoordelijken voor deze ramp zullen de prijs betalen, aldus de regeringsleider in een televisietoespraak.

Diab vroeg ook om internationale hulp voor Libanon, dat al kampt met de ergste economische crisis in decennia. "Ik doe een dringende oproep aan alle landen die vrienden en broers zijn en van Libanon houden, om aan onze zijde te staan ​​en ons te helpen deze diepe wonden te behandelen", zei de premier.

Door de ontploffing raakten ook leden van de internationale vredesmacht Unifil gewond. Zij bevonden zich op een schip van Unifil dat schade opliep. Unifil moet strijd tussen Israël en Libanon voorkomen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.