GGD zoekt bezoekers poolcafé The Pocket in Katwijk die mogelijk besmet zijn met corona

Katwijk

Poolcafé The Pocket in Katwijk is mogelijk een besmettingshaard voor corona. Daarom roept de GGD iedereen op die daar op 25 juli tussen 21.00 uur en 23.30 is geweest en klachten heeft, zich te melden.

Volgens de GGD Hollands Midden zijn er die bewuste zaterdagavond twee personen met corona in het café geweest. Ze hadden toen nog geen klachten.

De GGD weet niet of de besmettingen in het café hebben plaatsgevonden of daarbuiten. ’Daarom roepen we uit voorzorg iedereen op zich te melden. Dit kan via 085-0782878. Vermeld tijdens dit gesprek dat het gaat om bezoek bij café The Pocket’.

In de week van 27 juli tot en met 2 augustus zijn er 5.191 coronatesten afgenomen. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingstehuizen zijn totaal 117 personen positief getest op corona. Dat is opnieuw een stijging ten opzichte van vorige week. Ook zijn er twee clusters bijgekomen, in de gemeenten Hillegom en Teylingen. Op dit moment zijn er vijf actieve clusters in de regio in Bodegraven-Reeuwijk, Gouda en de Krimpenerwaard.

De GGD spreekt van een cluster als drie of meer personen in een groep zijn besmet met het virus. Met ’actief’ bedoelt de GGD dat er mogelijk nog meer besmettingen uit deze clusters volgen. De betrokkenen zitten in thuisisolatie, maar omdat ze kortgeleden nog in nauw contact zijn geweest met anderen, kunnen ook die contacten nog ziek worden. Dat kan tot 14 dagen na contact met een besmet persoon.

Het cluster in Alphen aan den Rijn is volgens de GGD inmiddels ’uitgedoofd’, wat inhoudt dat er geen nieuwe besmettingen meer bijkomen.

Volgens de GGD komen de meeste besmettingen voort uit sociale activiteiten, zoals familiefeestjes en cafébezoek. Het blijkt vooral lastig afstand houden bij familieleden en goede vrienden. ,,Houd je aan de 1,5 meter afstand bij familie of cafébezoek.”

Afgelopen week was er een landelijke storing in het ICT-systeem waar de GGD’en mee werken. Hierdoor kon het landelijke meldpunt niet zien wie er nog een uitslag moesten ontvangen. ,,Helaas hebben hierdoor tientallen mensen in Hollands Midden langer dan 48 uur op de uitslag moeten wachten, terwijl deze al wel bekend was. Gelukkig is het probleem inmiddels opgelost”, aldus de GGD.

Eigenaar Nico Dofferhoff van poolcafé The Pocket vindt het heel vervelend dat in zijn zaak twee besmette gasten waren. ,,Maar dat wil niet zeggen dat hier een coronahaard was. Uitgerekend in de grootste zaak van Katwijk overkomt ons dit. Heel vervelend maar we zijn alert. Er zijn verder geen besmettingen onder het personeel dus van de GGD hoeft er niemand te worden getest.” The Pocket is volgens hem gewoon open. ,,Overdag zijn we gesloten vanwege het mooie weer.”

Op advies van de GGD heeft The Pocket zelf ook iets op de eigen Facebookpagina gezet. ,,Het is al heel veel keer gelezen en gedeeld. Ik hoop niet dat gasten ons gaan mijden want op zich is hier verder niet zoveel aan de hand”, zegt hij. ,,Het is ook al tien dagen geleden.” Dichtgaan is geen optie omdat de horeca toch al zo getroffen wordt door alle maatregelen zegt Dofferhoff. Om welke gasten het gaat, weet hij niet. ,,Dat heeft de GGD niet verteld. Dat is maar goed ook anders krijg je misschien een heksenjacht. De besmette gasten kunnen van dezelfde verjaardag zijn gekomen en samen aan een tafeltje hebben gezeten en daarna misschien ook nog een café in zijn gegaan. Ik weet het niet. Het is jammer dat het ons treft, maar ja het kan gebeuren. We zijn en blijven heel alert.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.