Burgemeester Liesbeth Bloemen van Zoeterwoude: ’Idioot dat we campagne moeten voeren voor vrede’

Zoeterwoude

In de Dorpskerk van Zoeterwoude is een expositie te zien over de desastreuze gevolgen van de atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki, die een einde maakten aan de Tweede Wereldoorlog. Dat was donderdag precies 75 jaar geleden.

De expositie is een initiatief van de plaatselijke Raad van Kerken, Religies voor Vrede Nederland en vredesorganisatie PAX.

Burgemeester Liesbeth Bloemen opende de expositie met bijzondere woorden. ,,In de regel heeft een opening iets feestelijks. In dit geval zeker niet. Het is verschrikkelijk dat we een expositie moeten houden over zo’n ramp. En dat vooral door de grote ego’s van bestuurders. Vrede zit in ieders hart. Ik vind het idioot dat we campagne moeten voeren voor de vrede. Daarom is het goed om er nu toch bij stil te staan.”

Dirk Kolff, voorzitter van de Raad van Kerken Zoeterwoude, benoemde de invloed van PAX. Het is een vredesbeweging die echt wat bereikt, al is het stapje voor stapje. Tevens wees Kolff op het belang van informatie over ICAP (Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens) die wereldwijd actief is tegen landmijnen.

De expositie in de Dorpskerk is tot eind september te zien op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur en op dinsdag van 10.30 tot 12.30 uur. Morgen is er aandacht voor de bombardementen tijdens de Eucharistieviering van 9.30 uur in de Goede Herderkerk aan de Hoge Rijndijk.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.