Premium

Ver voordat ‘groen kamperen’ populair werd, deden ze het hier al, in 1925: op het terrein van Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NKTC) op de grens van Huizen en Naarden

De camping aan de rand van het Gooimeer is een van de twintig plekken waar NKTC-leden zelf de handen uit de mouwen steken op het campingterrein.
© Foto STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN

Ver voordat ‘groen kamperen’ populair werd, deden ze het hier al, in 1925: op het terrein van Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NKTC) op de grens van Huizen en Naarden. Midden in de natuur, aan de rand van het Gooimeer en in het bos (loofhout) is het een prachtige plek voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Er is wel een maar: je moet lid zijn van het NKTC én je moet bereid zijn je handen uit je mouwen te steken, want de leden doen alles zelf. Van het onderhoud van het terrein tot het schoonmaken van het sanitair.

Oprichter van het NKTC, Carl Denig, kwam in 1912 terug uit Engeland, laaiend enthousiast over lichtgewicht kamperen op de fiets. Hij richtte een club op om met gelijkgestemden op pad te gaan en in 1925 verkregen ze hun eerste terrein in Huizen. Denk nou niet dat het een club was voor ‘Jan-met-de-pet’: ,,In die tijd was dat echt voor de rijken. Op de eerste ledenlijst kwamen jonkvrouwen en -heren voor”, vertelt Nelleke van der Meulen (68). Ze is penningmeester van de club en al 35 jaar lid. ,,Ga maar na, die eerste leden kwamen fietsend uit Amsterdam terwijl Van Gend en Loos hun tenten en spullen vervoerden. En je moest natuurlijk een goede fiets hebben.” Die tijd is allang voorbij, het is nu een plek voor mensen die graag in de natuur zijn en rust zoeken. Ook al is er met speeltuin Oud Valkeveen om de hoek en het Gooimeer waar je kunt zwemmen, surfen of kanoën, genoeg te doen.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.