Rode vlag op strand, zwemmers overleden bij Den Haag, Wijk aan Zee en Zandvoort [update]

© Foto ANP

Internetredactie
Katwijk

In zee bij Den Haag zijn zondag twee zwemmers overleden. Ook in Noord-Holland, bij Wijk aan Zee en Zandvoort, kwamen drenkelingen om het leven. De rode vlag werd gehesen in verband met sterke stroming, hoge golven en actieve muien. Tientallen mensen moesten uit zee worden gered.

De drenkelingen in Den Haag werden bij het Zuiderstrand uit het water gehaald. Het gaat om een 24-jarige man zonder vast woon- en verblijfplaats die omstreeks 16.30 uur uit zee werd gered en een 28-jarige man die omstreeks 13.00 uur uit het water was gehaald. Beide mannen werden nog gereanimeerd.

NL Alert

Eerst werden aan de Zuid-Hollandse kust de rode vlaggen gehesen. Er ging ook een NL Alert uit. ’Rode vlag op strand gehesen, gevaarlijke stromingen in zee, ga maximaal tot kniehoogte het water in, volg aanwijzingen van reddingsbrigade en hulpdiensten op!’ stond daarin vermeld.

Even later werden in Noord-Holland de rode vlaggen gehesen. Over de identiteit van de zwemmers die daar omkwamen, is nog weinig bekend. Het gaat om twee mannen.

Drukste dagen ooit

Een zegsman van de reddingsbrigade gaf aan dat de combinatie van sterke stroming en de wind die was opgestoken, zorgde voor "een zeer verraderlijke zee".

,,De reddingsbrigade heeft heldendaden verricht en een groot aantal mensen uit zee gered", aldus locoburgemeester Hilbert Bredemeijer van Den Haag. Het stadsbestuur laat weten intens mee te leven met de nabestaanden van de overleden mannen.

De Katwijkse Reddingsbrigade zegt op sociale media een van de drukste dagen ooit te hebben meegemaakt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.