Als het om goed wonen gaat, behoren Voorschoten en Oegstgeest tot de top van Nederland

Nieuwbouw in Voorschoten, waar het goed toeven is.

Nieuwbouw in Voorschoten, waar het goed toeven is.© Archieffoto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Regio

Oegstgeest en Voorschoten hebben grote sprongen gemaakt in het jaarlijkse onderzoek naar de beste woongemeenten van Nederland. Het duo bezet plaats zes en zeven op de ranglijst van Elsevier.

Dat opinieblad vergelijkt sinds 1997 gemeenten met elkaar. Gekeken wordt daarbij naar factoren als de aanwezigheid van goede onderwijsinstellingen, winkels, sportvoorzieningen, natuur, ziekenhuizen en ook het sociale klimaat telt. ’Gaan mensen een beetje prettig met elkaar om’, zo verwoordt Elsevier die laatste categorie. Dit keer is niet alleen naar de situatie binnen gemeentegrenzen gekeken, maar ook naar postcodegebieden. En dan blijkt bijvoorbeeld dat het Houtkwartier de meest aantrekkelijke wijk van Leiden is, met De Kooi aan het andere eind van het lokale lijstje.

Als het om de 355 Nederlandse gemeenten gaat, beleven inwoners van villadorpen als Rozendaal, Laren en Bloemendaal traditioneel het meeste woongenot, met Wassenaar daar vlak achter. Dat is ook in 2020 het geval. Opvallend is dit keer echter de hoge klassering van Oegstgeest en Voorschoten en ook Lisse (op plek 20), Teylingen (24), Noordwijk (36), Katwijk (38) en Zoeterwoude (51) behoren tot de top van het land. Leiden (110) doet het voor een middelgrote stad nog best behoorlijk, zeker in vergelijking met Alphen op positie 245. De Rijn- en Veenstreek komt er sowieso niet goed vanaf met laagvliegers Kaag en Braassem op 285 en Nieuwkoop op 295.

Het postcodeonderzoek toont vervolgens de interne verschillen binnen een gemeente. In Kaag en Braassem bijvoorbeeld is er een voorbeeldige score voor Leimuiden dat vervolgens door Nieuwe Wetering naar beneden wordt gehaald. In Katwijk doet De Mient/Kooltuin het een stuk beter dan Rijnsoever-West. En ongeveer de helft van alle Zoeterwoudenaars vindt het prettig om te horen dat het dorp het veel beter doet dan Rijndijk.

Het beste postcode-gebied in de Leidse regio is 2252 en dan gaat het om westelijk Voorschoten, gevolgd door 2341 in Oegstgeest.

Elsevier, dat het jaarlijkse onderzoek laat uitvoeren door het Rotterdamse Bureau Louter, maakte ook een toptien van de beste stadscentra. Leiden aast nadrukkelijk op de titel Beste Binnenstad van Nederland, maar als de vergelijking van Elsevier als graadmeter wordt gezien, loopt dat niet goed. Leiden ontbreekt in dat laatste rijtje van tien en komt niet eens in de buurt van Utrecht, Groningen of Amsterdam.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.