Bij Hesther kon de stoere Dennis een ander soort man zijn | Zomerliefde

© Foto 123RF

Zomer en liefde lijken bij elkaar te horen. Bijna iedereen heeft wel een vakantieliefde gekend. Bij de een bleef het misschien bij een flirt en bij de ander was het een korte, intense en hevige relatie. Of de vakantieliefde groeide uit tot een ware liefde die nog altijd voortduurt. Yanaika Zomer duikt voor Zomertijd in de zomerliefdes. Dennis was een stoere jongen, maar van Hesther was hij echt onder de indruk.

Dennis was een mannetjesputter, zegt hij zelf. Een nozem op een Citta, die zichzelf regelmatig in de nesten werkte. Bij vakantieliefde Hesther kon hij het rebelse laten varen.

„Ooit was ik een verlegen jochie, dat met zijn neus in de boeken zat. Ik deelde een slaapkamer met mijn broertje en je kon precies zien waar mijn helft ophield en de zijne begon. Ik had alles op orde, de chaos was van hem. Maar de hormonen sloegen in en ik ging een heel andere kant op. Met geblondeerde stekels, een skateboard en een heel nieuw imago neigde ik naar rottigheid. Brommers stelen enzo. Ik bleef zitten en werd meermaals van school gestuurd.

Op je 15e is niks zo saai als met je ouders mee op vakantie gaan, maar veel keus had ik niet. We gingen naar een camping in Bakhuizen, Friesland, waar naar mijn maatstaven geen moer te beleven viel. Ik was vastbesloten het jaar erop niet meer mee te gaan. Toen kwam ik Hesther tegen.

Ze was een verschijning. Nog steeds trouwens. Ik was echt van haar onder de indruk, ondanks dat ik zo’n stoere jongen was. En hoewel het me redelijk lukte om mezelf bij haar in de kijker te spelen, stond ik voor een grote uitdaging. De familie van Hesther was op vakantie met een bevriende familie. Hesther was constant in het gezelschap van hun drieling. Acht handen op één buik. Om Hesthers hart te veroveren, moest ik eerst hun vertrouwen winnen. Met name Terry, weet ik nog, maakte me het leven behoorlijk zuur. Maar het had ook zijn charme. Ik moest mijn best doen om bij haar te komen. Uiteindelijk werd ik opgenomen in hun groepje.

Ik weet niet eens zoveel meer van eerste zoenen en dat soort dingen, maar wel dat ik het jaar erop terug wilde naar Bakhuizen. Inmiddels had ik van mijn oma een Citta Gilera gekregen, omdat ik niet rookte. Dat was niet waar trouwens. Maar met dat ding trotseerde ik de Afsluitdijk. Eenmaal herenigd met Hesther gaf ik me over aan het typische campinggebeuren. Reuze bowlen, voetbaltoernooitjes en dansen op de muziek van een suffe dj tijdens de tienerdisco in de kantine. We hadden verder niks, ik kon haar niet mee uit nemen, maar het was prima. Ik wilde nergens liever dan in Bakhuizen zijn.

Hesther was totaal anders dan ik. Ze was superlief en grappig. Modellenmooi ook, echt. Maar als je verder niks te bepraten hebt, houdt het gauw op. Het was haar openheid. Ze vertelde over alles wat ze dacht en voelde. Ze durfde zich kwetsbaar op te stellen. Dat vond ik zo tof. Ik was weliswaar welbespraakt genoeg, maar echt praten was ik niet gewend. Ik vond mezelf een man en ontleende die mannelijkheid vooral aan fout gedrag. Bovendien, als je er zo uit ziet als ik toen, ben je een soort personage. Ik had een reserve persoonlijkheid, die ik bij haar niet op hoefde te houden. Hesther was ontwapenend. Ik kon helemaal mezelf zijn en ontdekte dat ik een ander soort man kon zijn. Een die, zonder bezitterig te worden, vooral beschermend was.

Je kunt je voorstellen dat haar vader niet meteen gecharmeerd was van die mafklapper uit de Noordkop. Zijn jonge dochter met een nozem op een Citta. Maar ook hem kreeg ik overtuigd van mijn goede bedoelingen. Na de vakantie mocht ik haar thuis komen opzoeken in Culemborg, waar ze woonde. Daar voelde ik dat het meer was dan een zomerliefde. Hesther was mijn vriendinnetje. Thuis ging ik uit in cafés met alternatieve, harde muziek. In Culemborg ging ik mee naar een feestcentrum waar we dansten op vroege housemuziek en onze drankjes betaalden met muntjes. Het was helemaal niet mijn soort plek, maar wel met haar.

Waarom het overging weten we allebei niet zo goed meer. Zo liep het. Je leven verandert en we gingen studeren. Toch bleven we elkaar als vrienden opzoeken, zelfs toen ze een nieuwe relatie kreeg. Uiteindelijk verwaterde het, maar via Facebook blijven we een beetje op de hoogte van elkaars leven. Voor dit interview heb ik haar gebeld om herinneringen op te halen. Ik vond het leuk haar te spreken. Het deed me deugd. Zoveel jaar na zo’n liefde blijkt nog altijd hoe belangrijk die is geweest.”

Lees hier meer verhalen Over Liefde.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.