SV Pax Haarlemmermeer negeert formeel verzoek turnbond en zet hoofdtrainer Patrick Kiens niet op een zijspoor

Patrick Kiens en turnster Eythora Thorsdottir tijdens de finale meerkamp turnen op de Olympische Spelen van Rio.

Patrick Kiens en turnster Eythora Thorsdottir tijdens de finale meerkamp turnen op de Olympische Spelen van Rio.© ANP

Marco Knippen
Hoofddorp

Patrick Kiens van SV Pax Haarlemmermeer, die als choreograaf ook deelwerkzaamheden voor de Nederlandse selectie verrichtte, doet vooralsnog geen stap opzij. SV Pax negeert het formele verzoek van de Nederlandse gymnastiekunie (KNGU), omdat de smeekbede ’meer vragen oproept dan dat er duidelijkheid wordt gegeven’.

De KNGU schortte twee weken geleden – na de bekentenis in deze krant van oud-bondscoach Gerrit Beltman over stelselmatige fysieke en geestelijke mishandeling plus de tien getuigenissen van (ex-)turnsters over wanpraktijken – het topsportprogramma voor de vrouwen op en schorste bondscoach Gerben Wiersma en bondstrainer Vincent Wevers, de vader van regerend olympisch balkkampioen Sanne Wevers. Omdat met de vier clubtrainers geen arbeidsrechtelijke relatie bestaat, werd aan hen slechts een klemmende oproep gedaan.

De Hoofddorpse vereniging, sinds kort een landelijk steunpunt voor zowel de mannen- als vrouwentak, verlangt eerst van de turnbond ’antwoorden op voor ons belangrijke vragen, zodat wij een goed onderbouwde en gedegen beslissing kunnen nemen op basis van de juiste gronden, feiten en omstandigheden’.

Wolther Kooistra (TURNZ Amsterdam) legde vrijdag – ’voor de zuiverheid en het grotere plaatje’, zo benadrukte hij – nog uit eigener beweging zijn werk neer, terwijl Nico Zijp (Flik-Flak, Den Bosch) en Frank Louter (TON Almelo) daartoe aansluitend door hun clubbestuur werden gedwongen. Daarmee werd door de andere partijen gehoor gegeven aan het ’moreel appèl’ van de KNGU, om hangende het onafhankelijk onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag niet langer in de hal te staan. Geen lichtzinnig besluit, aangezien de hoofdtrainers doorgaans de cultuurbepalers en prestatiebewakers binnen de vereniging zijn.

Kiens werkt in Hoofddorp met drie turnsters die deel uitmaken van de Nederlandse selectie: de voor olympische uitzending in aanmerking komende Eythora Thorsdottir en Kirsten Polderman, net als eerstejaars senior Zenna van der Lubbe. Daarnaast heeft hij ook nog twee gymnastes onder zijn hoede die voor Egypte en Oostenrijk uitkomen. Voor SV Pax vormt dat een belangrijke reden om, ’mede om schade in de continuïteit van de trainingen te voorkomen’, het verzoek vooralsnog niet in te willigen.

De onbuigzaamheid van SV Pax is opmerkelijk. Hoewel in een verklaring staat dat de vereniging ’een schone en veilige sport voor ogen heeft, waarbij sprake van een pedagogisch verantwoord (top)sportklimaat is’ werd vorig jaar in een rapport van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) melding gemaakt van vier grensoverschrijdende incidenten binnen de club in de periode mei 2017-januari 2018. Onderzoek van deze krant wees daarentegen uit dat er sprake was van structurele misstanden, over een langere tijdsperiode. Het betrof onheuse bejegening, niet-naleving van medische protocollen bij blessureleed en het aanwakkeren van eetstoornissen.

Lees hier alle verhalen over dossier turnmisbruik.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.