Roeiers Bart Lukkes en Ward van Zeijl plaatsen zich verrassend voor Europees kampioenschap

Coen Eggenkamp
Amsterdam

De lichtgewicht dubbeltwee van Bart Lukkes en Ward van Zeijl is er afgelopen weekend verrassend in geslaagd zich te plaatsen voor de Europese kampioenschappen die begin oktober in het Poolse Poznan worden gehouden. Tijdens selectieraces op de Bosbaan in Amsterdam waren de Leidenaren tot tweemaal toe ruimschoots de snelste.

Concurrentie was er van een door de roeibond ondersteunde dubbeltwee van de jonge talenten Obbe Tibben en David van Velden.

Spannend

,,Zij waren duidelijk naar voren gezet als de Nederlandse ploeg, met name vanwege hun kracht en leeftijd. Het was dan ook erg spannend voor ons. We hebben ook vanwege de corona-periode veel alleen in Leiden moeten trainen zonder dat we ons konden vergelijken met andere boten. Dan is het natuurlijk even afwachten hoe dat uitpakt”, aldus de 28-jarige Van Zeijl.

Tijdens de eerste race gingen hun concurrenten dan ook furieus van start. Maar het Leidse tweetal kon hen op driekwart van de race achterhalen om vervolgens zelfs met een ruime marge te winnen.

,,We hadden ons voorgenomen om vooral te focussen op onze eigen race. Dat lukte uiteindelijk goed. Toch waanden we ons nog niet zeker, misschien hadden ze zich gespaard voor de tweede krachtmeting.”

Niets bleek minder waar, want de roeiers van Asopos de Vliet leidden deze wedstrijd van start tot finish. ,,We waren erg verrast meteen voor te liggen. Dat gaf een lekker gevoel. Na de 1000 meter hebben we ons zoveel mogelijk gefocust op een snelle tijd, want we willen de roeibond overtuigen van onze kwaliteit.”

De tijd van 6:23 minuten betekende een persoonlijk record voor de al ervaren Van Zeijl. ,,Dit moeten we nu doorzetten richting EK waar we een finaleplek hopen te halen. Daarna mikken we op het Olympisch Kwalificatietoernooi en uiteindelijk natuurlijk Tokio 2021.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.